Как да напълнея и да кача килограми здравословно?

Прочели сте правилно, няма грешка и в заглавието, има хора които са слаби и искат да качат някой килограми. Причините могат да са различни, от това че теглото ви е твърде ниско за височината, до фитнес „маниаци“ желаещи да натрупат мускулна маса.

Как да напълнеем здравословно?

Тези от вас, на които всичко, което хапнете ви се лепи ще кажете какво толкова, но за хората с бърз метаболизъм това си е истински проблем.

Ако сте слаби и искате да напълнеете, хубаво е преди да опитате промяна на хранителния режим, да направите консултация с личния лекар.

Понякога ниското тегло се дължи на хиперфункция на щитовидната жлеза, направете си изследвания на жлезите с вътрешна секреция при ендокринолог. Някои хора претърпели силен стрес компенсират душевното неразположение, като повишават апетита и теглото си, но хората са различни и някои реагират, като губят апетит и отслабват.

Така че, първото което трябва да направите ако сте с тегло доста под нормата е консултация с личния лекар, за да се отхвърли като причина здравословното ви състояние.

Здравословно повишаване на теглото

За хората които се опитват да наддадат на тегло това може да бъде истинско предизвикателство. Причините заради които искате да качите килограми могат да бъдат здравословни, липса на апетит, качването на мускулна маса или просто се опитвате да преодолеете слабост, която ви е по наследство.

Здравословно повишаване на теглото

Ако поднорменото ви тегло не се дължи на здравословни проблеми и искате да качите някой килограм правете го по здравословния начин. Съсредоточете се върху здравословни храни, за да наддавате на тегло, защото въпреки че имате повече свобода на действие с калории, правилното хранене е от първостепенно значение.

Ако сте с поднормено тегло целта трябва да ви е да качвате килограми постепенно, докато достигнете тегло, което е здравословно за вашия ръст и възраст.

Много е важно да наддавате на тегло по правилния начин, а не като ядете сладкиши, чипс, газирани напитки и други висококалорични храни пълни с наситени мазнини и захар. Тези храни могат да увеличат телесната ви мазнина вместо телесната ви маса. Вместо това се стремете към три хранeния на ден, няколко закуски и здравословни принципи на хранене.

Висококалорийни храни

Храните с най-много калории и хранителни вещества са тези с високо съдържание на мазнини. Растителните мазнини от ядки, фъстъци, семена, фъстъчено и бадемово масла, авокадо са големи източници на здравословни мазнини, заредени с хранителни вещества и калории.

Мазнините от животински продукти осигуряват същото количество калории, като от растителните мазнини, но съдържат наситени мазнини, които могат да увеличат лошия холестерол.

Висококалорийни храни

Пийте висококалорични сокове вместо вода и избирайте по-калорични хранителни подправки като майонеза.

Яжте ядки или ги настържете върху супи, салати, зърнени храни, десерти и печива, добавяйте ги към протеини, фибри, здравословни мазнини и др. Мюсли с добавени ядки и сушени плодове е концентриран източник на хранителни калории.

Сушените плодове също са концентриран източник на калории, които могат да се добавят към салати, кисело мляко, зърнени храни, десерти и миксове. Картофите са идеални за гарнитура, а когато ги готвите добавете ароматизирани масла, мляко, сирене, зеленчуци и бобови култури.

Друг лесен начин за увеличаването на калориите е добавянето на зехтин на зеленчуци, салати, пълнозърнести храни, супи, гювечи и яхнии. Най-подходящите храни за качване на мускулна маса са постните протеини, като пилешко и бяла риба, комбинирани с бял ориз.

Съвети за възбуждане на апетита

Когато яденето не привлича вниманието ви има няколко начина, които спомагат стимулирането на апетита:
  • Една малка разходка преди ядене е един от многото начини за събуждане на апетита.
  • Когато не сте гладни избора на любимите ви храни може да спомогне подобрението на апетита.
  • Използвайте повече подправки и билки за овкусяването на храната.
  • Течностите включително и водата може да ви „надуят“. Пийте течностите отделно за да освободите място за храната.
  • Яжте плодове, сладкия им вкус също може да възбуди апетита.

Публикуване на коментар

28 Коментари

  1. Анонименаприл 06, 2016

    Ям по много от всичко това,не съм болна и пак съм си 45кг.на 1,55см

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами вие сте добре като височина и килограми. Всичко зависи и от възраст, обмяна на веществата движение.

      Изтриване
    2. а аз съм 40 кг, а съм 1,68

      Изтриване
  2. Здравейте, на 25г. съм, 185см. и тежа 47кг. Нямам апетит, ям по 1 път на ден в по-големи количества, но има дни в които не хапвам нищо. Какво да направя, за да кача някой килограм за максимално кратко време? Може би да пия някакъв протеин?! Последната седмица всичко ме боли и нямам сила да стана от леглото, но все пак го правя, тъй като целодневно съм в движение. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва според мен да се посъветвате с лекар да ти направят евентуални изследвания за да се разбере дали нямате здравословен проблем и след това прочетете съветите за възбуждане на апетита в статията.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименюли 08, 2016

    Аз съм 168 см и съм 48 съм. искам поне 50 да стана защото ребрата ми изглежзат ужасно, кожата ми е много тънка и всичките ми кости се виждат което е много грозно а и за тази голи ребра не може да се захване никакъв бюст

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, мисля че два килограма няма да променят нещата. Трябва да се стремите да покачите значително теглото си, като начало с 5,6 кг., а на по-късен етап до към 10 кг. Моят съвет е да се посъветвате с диетолог, който да ви изработи индивидуален хранителен режим.

      Изтриване
  5. Анонименавгуст 20, 2016

    Аз съм на 13 и съм 32 кг. Висока съм 156см. Имам апетит,нормален,но не качвам бързо.Не знам какво да правя!!?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,на тази възраст все още се развиваш възможно е сега да растеш на ръст. Спокойно с времето всичко ще си дойде на мястото.

      Изтриване
  6. Здравей аз съм на 18 и съм 52кг.Висок съм 165см искам да кача поне да стана 62кг.Ще може ли да ми кажете как да кача кг.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  7. На 11 сам 1.47 тежа 34 кг нямам график на хранене ям когато сам хладна а аз постоянно сам гладна и немога да надебелея

    ОтговорИзтриване
  8. Анонименмарт 15, 2017

    Здравей. Аз съм на 15 и тежат около 47 килограма и съм висока 1.70..Ям и имам апетит но нещо не мога да напълня. .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонименаприл 03, 2017

    As sam 188 70 kilograma rabota v anglia bez pochiven den 5 po 12chasa i dva po 7 postoqnno sam krak i nemoga da napalneq 1 godina kvo da qm che dakachvam

    ОтговорИзтриване
  10. Анонименаприл 25, 2017

    Здравейте, аз съм 165 см и 47 кг, всички казват, че съм много слаба, аз не мисля точно така, но нямам дупе и краката ми са слаби, как да кача точно там, иначе нагоре не съм чак толкова слаба, кокали не стърчат, доже имам коремче, може би структура...

    ОтговорИзтриване
  11. Дъщеря ми е на 7 години с диагноза ДЦП и тежи 11 кг.Поради големия спазъм трудно се храни и тези рецепти и съвети почти не могат да ни помогнат. Можете ли да дадете съвети за такива пациенти? Вече се чудя какво да измислям и да й давам за да не умре от глад.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, първо разбира се задължително консултация с невролог и то такъв с по-дълъг опит. Детето приемало ли е медикаменти за релаксиране на мускулатурата? Според мен като непрофесионалист проблема с ниското тегло е спазамът, който стяга стомаха или коремната област, което му пречи да се храни. Докторът може да му изпише подходящи медикаменти за отпускане на мускулатурата, което според мен ще му повлияе добре. Също може да го попитате за подходяща диета при тези пациенти.

    ОтговорИзтриване
  13. Добър ден. На 18 години съм , висока 162см. И тежа 41.3 кг. Искам да наддава поне малко , ребрата ми се броят в буквалния смисъл . Талията ми е като на 12-годишно момиче , не мога да си намирам дрехи , та кво остана за сутиени . Може ли някой да помогне ?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, според мен ти още растеш и следващите месеци или години нещата ще си дойдат на мястото. Освен със съветите в статията с друго не можем да ви помогнем освен да ви посъветваме да се срещнете и консултирате с диетолог.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименюли 14, 2017

    Здравейте, аз съм 162см и тежа 47кг. Постоянно ме питат дали съм добре да не би да съм болна от нещо . Нямам хранителен режим - много рядко закусвам и то ако съм вече много гладна , обядвам всеки ден , вечер може да се каже че ям но като количество е доста малко. Имам двама сина които ядат повече от мен. Искам да сложа някое селце, но не ми се получава. Т

    ОтговорИзтриване
  16. Опитвайте сутрин да хапвате може да е малко но когато сложите нещо в стомаха той започва да работи и до обед ще сте още по гладна. Двата ви сина малки ли са? Когато децата са малки и се грижите вие за тях, а не баба им е възможно да изгаряте повече калории отколкото си набавяте чрез храната.

    ОтговорИзтриване
  17. здравеите на 40г. сам 178см. преди около 5 години бях 97 килограма мускулна маса занимавам се с фитнес от време на време за да подаржам форма работя по 8 часа на ден пушач сьм от както се помня , в момента сьм 78кг. ям по 5-6 пьти на ден ито доста обилно взимам и хранителни добавки и витамини, спя редовно по 7-8 4аса постоянно пиа течности ,ненормалното е че ходя до тоалетна по голяма нужда 1-2 пьти седмично и не мога да кача килограми ами напротив свалям. от тениски 2XL сега сьм на M и S вси4ко ми е голямо взех си кантар да се меря, вчера ядох 7 пьти преди да си легна бях 80кг. когато сесабудих без да ходя до тоалетна кантара показа 78кг,каде отидоха по-дяволите 2 кг. един господ знае ,ходилсам на прегледи и консултации с поне 3-4 лекари и ми казват 4е ништо ми няма даже и те се чудят каква е тази аномалия пробвах и с цигарите спря ги за около 6 месеца и пак не качих нито грам , не искам да си вьрна предишното тегло от 97 кг . искам поне 5 да ка4а штото са ми изпакнали кокалите алкохол пия само по празниците и не много моля помогнете искам да кача поне малко даите сьвет вече сам изпробвал какво ли не без резултат ...

    ОтговорИзтриване
  18. Какви хранителни добавки взимате и пиете ли някакви диуретици?

    ОтговорИзтриване
  19. диуретици не , взимам предимно бирена мая , омега 3, б комплекс , протеин соев креатин само когато тренирам и витамини нисхто друго само такива за пока4ване на тегло но без ефект , явно метаболизмат ми е сврьх неестествено бърз и изгарям абсолиутно вси4ко което приемам , нъамам никакво объаснение за това ...

    ОтговорИзтриване
  20. Важно е че лекарите казват, че всичко е добре с изследванията. Единственото за което се сещам е че тези неща, които пиеш действат деуретично и от там рядкото ходене до тоалетна по голяма нужда. Ние сме изградени от 70% вода и ако я губиш чрез отделителната система или от потене е нормално да губиш и тегло. Единствено мога да те посъветвам е да спреш това което пиеш за определен период от време.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте! Аз съм момиче, висока съм около 1.70 и тежа 40 килограма. Ръста и теглото ми се дължат на гена. Пробвала съм рибени масла,масло от сьомга и т.н. Ям много колкото и да не ви се вярва, но стигнах до извода,че ще напълнея с времето. Много искам да напълнея по някакъв начин,защото искам аз да се харесвам. Много хора ми казват,че искат да са като мен слаби че искат да са като мен и на ръст и на тегло,но аз не искам. Най-много искам да кача поне 6-7 килограма и тези 6-7 килограма да се отразят на краката ми, но не знам как. Моля ви,дайте ми някакви съвети.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте,аз съм на 15г. и тежа 40 кг. обаче съм висока 1.70! Ребрата ми се броят, китките са ми като солета, глезените и те, а за кръста да не ви говоря!!! Положението е 6 без 10.... Аз се опитвам да надебелея. Ям всякави мазни храни-вредни като> чипсове, дюнери, пици и естествено сладки изделия и всякакви храни който се сещам че има възможност да качак някое и друго кило. Най-много мога да кача от всичко това 4,5кг. Какво да правя? Какво да ям?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте аз съм на 16 и съм 45кг. храня се на ден но един път и имам апетит но се тъпча с боклуци и не качвам . Как да кача килограми.
    благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля че сами сте си отговорили на въпроса. Избягвайте "буклуците", както сте се изразили и опитайте да приложите нещо от статията, като за начало.

      Изтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)