Кой е най-ниският човек в света?

Афшин Есмаил Гадерзаде (Иран, роден на 13 юли 2002 г.) е най-ниският жив човек в света с размери 65,24 см.

Той е с почти 7 см по-нисък от предишния рекордьор, 36-годишния ЕдуардНиньоЕрнандес (Колумбия).

Кой е най-ниският човек в света?

Афшин е четвъртият най-нисък човек, потвърден някога от Световните рекорди на Гинес. Той беше откаран със самолет до офис на Гинес в Дубай, където бяха направени измервания три пъти в продължение на 24 часа, докато се уточни точната рекордна височина.

Афшин може да говори кюрдски и персийски

Афшин е открит в отдалечено село, разположено в окръг Букан, провинция Западен Азербайджан, Иран.

Той може да говори както кюрдски, така и персийски, използвайки диалекта фарси. Роден е с тегло от 700 g и сега е нараснал до почти 6,5 kg. Животът на Афшин в Северен Иран не е бил лесен, тъй като не може да посещава училище поради размерите си.

Афшин е добре запознат с използването на смартфон

Най-ниският човек обаче е доволен, че наскоро се научи да пише името си. „Продължаващото лечение и физическата слабост на сина ми са основните причини, поради които той спря да учи, иначе той няма психически проблеми“, казва Есмаил Гадерзадех, бащата на Афшин.

За разлика от това, Афшин е добре запознат с използването на смартфон, въпреки че го намира за труден за носене. „Телефоните като цяло са тежки за използване за дълго време, но все пак успявам“, казва ни Афшин.

Семейството му работи усилено за да осигурят достатъчно за разходите за  лекарства и лечение

Къщата, в която живее, е скромна и въпреки че семейството му работи усилено, понякога е трудно да осигурят средства за разходите му за живот, лекарства и лечение. Ниският ръст на Афшин го прави неспособен да следва стъпките на баща си като строителен работник, всъщност за Афшин в селото му няма работа.


Авшин прекарва по-голямата част от дните си в гледане на анимационни филми и напоследък в прелистване на социалните медии. Той има приятел, който му помага да общува с последователи в неговия Instagram акаунт. Том и Джери е един от любимите му анимационни филми и въпреки че можете да предположите, че той се идентифицира с Джери, Афшин всъщност предпочита котката Том.

Източник: Guinness




Най-ниският човек, който е живял някога на планетата


Chandra Bahadur Dangi (30 ноември 1939 г. - 3 септември 2015 г.) е най-ниският човек, който е живял някога на земята и за който има неоспорими доказателства, той е висок едва 54.6 см.

Той привлича вниманието на медиите, след като доставчик на дървен материал го забелязва в родното му село в квартал Данг, Непал.

Най-ниският човек, който е живял някога на планетата

Чандра е удостоен с титлата най-нисък възрастен човек, регистриран някога на планетата, след като е измерена неговата височина през февруари 2012 г., той беше включен в последствие в книгата за световни рекорди на Гинес.

Трима от неговите братя са с ръст под 1.22 м., докато неговите две сестри и двама други братя са със среден ръст.

Биография

Чандра е роден на 30 ноември 1939 г. Не е известно каква е медицинската диагноза ограничаваща растежа му.

Той живее в отдалеченото село Reemkholi, на около 400 км разстояние от Катманду, столицата на Непал.

Биография на Chandra Bahadur Dangi

Преди да бъде признат от „Книгата за рекордите на Гинес“ за най-ниския човек в света през 2012 г., той никога не е напускал родното си село.

След като е удостоен със званието, той казва, че винаги е искал да пътува до всички популярни места в страната и света.

Чандра почива през 2015 г. на 75 годишна възраст от пневмония

Чандра почива в Американска Самоа на 3 септември 2015 г., на 75 годишна възраст в Медицински център Линдън в Паго Паго.

Точната причина за неговата смърт не е разкрита официално, въпреки че Катманду Поуст съобщава, че преди това най-ниският човек живял някога е страдал от пневмония.

Снимки: Guinnessworldrecords.com

Публикуване на коментар

0 Коментари