Ubuntu безплатна компютърна операционна система

Ubuntu е Linux дистрибуция, базирана на Debian и съставена предимно от безплатен софтуер с отворен код.

Ubuntu официално е пуснат в три издания: Desktop, Server и Core за устройства за интернет и роботи.

Ubuntu безплатна компютърна операционна система

Всички издания могат да работят самостоятелно на компютър или във виртуална машина. Ubuntu е популярна операционна система за облачни изчисления, с поддръжка на OpenStack.

Ubuntu пуска на всеки шест месеца издания за дългосрочна поддръжка LTS за всеки две години. Към април 2023 г. най-новата версия е 23.04 „Lunar Lobster“, а текущата версия за дългосрочна поддръжка е 22.04 „Jammy Jellyfish“.

Ubuntu е разработена от британската компания Canonical и общност от други разработчици, съгласно техен модел на управление. Canonical предоставя актуализации за сигурност и поддръжка за всяко издание на Ubuntu, като се започне от официалното пускане и докато достигне определената дата на края на живота си EOL.

Canonical генерира приходи чрез продажба на високотехнологични услуги, свързани с Ubuntu, и дарения от тези, които изтеглят софтуера.

Ubuntu е кръстен на философията Nguni на Ubuntu, която Canonical посочва, че означава "хуманност към другите", като израза "Аз съм това, което съм, заради това кои сме всички".

Ubuntu Lunar Lobster може да бъде изненадващият хит на годината

Какво в Lunar Lobster е това, което го прави толкова специален? Първо, погледнете работния плот по подразбиране. Страхотен е, не само цветовете, но и фината прозрачност на панела. 

Ubuntu Lunar Lobster може да бъде изненадващият хит на годината

Целият работен плот придоби много по-модерен вид. Но промяната е много фина от последното издание. Цялостната тема изглежда малко по-лека и по-актуална. 

Това може да се дължи само на лилавия тапет, избран за Lunar Lobster, което пък да помогне и да подобри цялостната визия на работния плот. В крайна сметка, предишните тапети на Ubuntu винаги се насочваха към по-тъмни цветове, които имаха тенденция да правят работния плот по-мрачен.

Производителност и използваемост

Разбира се, една десктоп операционна система е много повече от общия изглед на външния й вид.

Производителността и използваемостта играят много голяма роля за успеха на една операционна система и Lunar Lobster очевидно набляга и на двете. 

Производителност и използваемост на Ubuntu Lunar Lobster

Що се отнася до производителността, Lunar Lobster е тествана, като виртуална машина само с 3 GB RAM и 2 виртуални процесора. Дори с толкова минимални ресурси, Ubuntu 23.04 се представи невероятно добре. Приложенията се отваряха почти веднага и работеха без насичане или каквито и да било признаци на латентност.

Инсталирането на програми от софтуера GNOME е много бързо, а интегрирането на Snap в софтуерния магазин е направено за широк набор от налични приложения (включително подобни на Spotify, Slack и много други). 

Инсталирането на приложения е много бързо

Може да няма много поводи за вълнение за Lunar Lobster, но екипите за разработка и дизайн на Ubuntu се оказаха майстори на фината и ефективна промяна.

Тази нова версия на операционната система наистина ще ви развълнува за пътя, който Canonical поема с Ubuntu. Това, което са направили работи и трябва да се каже успешно. Ако трябваше да кажем коя дистрибуция на Linux е най-добрата до този момент, отговорът ни би бил Ubuntu Lunar Lobster.

Свалете и инсталирайте Ubuntu - безплатна компютърна операционна система



Безплатна българска компютърна операционна система StotinkaOS

 Проекта за "Българска компютърна операционна система" е спрян от 12 декември 2018 г.

StotinkaOS е безплатна българска компютърна операционна система GNU/Linux дистрибуция базирана на GentOS, но за съжаление проекта е прекратен.

Проекта води своето начало от 07.02.2015 г., издадени бяха пет версии. Операционната система беше стабилна и лесна за използване, и включваше пълен набор от софтуера, който ви бе нужен за нормална работа.

Безплатна българска компютърна операционна система StotinkaOS

StotinkaOS имаше собствени хранилища с пакети, които включваха голямо разнообразие от важни и полезни десктоп програми. В дистрибуцията също бяха включени източници на софтуер от трета страна. Операционната система беше изцяло на български език, подготвена за ежедневна работа, а създателите обещаваха дългосрочна поддръжка поне до 30 юни 2024г.

Целта на екипа бе създаването на стабилна операционна система, която да е сравнително лесна за използване от начинаещите потребители и в същото време напълно функционална за напредналите.

За операционна система StotinkaOS

Всяка нова версия на стартиралия през 2015 проект с отворен код StotinkaOS правеше стъпка в неговото развитие. Новите версии на операционната система ни предоставяха все повече възможности и в същото време бяха по-лесни за използване.

Дистрибуцията развиваше своята функционалност с нарасналия брой приложения в своите хранилища, което водеше до усъвършенстване на персонализирането на работната среда според нуждите на всеки потребител.

За компютърната операционна система StotinkaOS

Едно уникално нововъведение беше графичното приложение sOS Easy Install, с чиято помощ се съкращаваше чувствително процеса при инсталирането на приложения или настройването на системата.

Интересно бе, че всяка нова версия на операционната система носеше името на някоя от съпругите на българските ханове. Например StotinkaOS 6.7 Ahinora е заимствала името си от жената на Кан Аспарух, създателя на българската държава.

Операционна система StotinkaOS бе създадена най-вече за българските потребители, а конфигурацията й бе оптимизирана така че да е максимално комфортна за работа още при самото й стартиране.

Основни характеристики:

  • Извличаше се от CentOS 7.3 (Release 1611)
  • GNOME 3.14 десктоп среда по подразбиране. Опционално можеше да се инсталират и други графични среди като KDE, MATE, CINNAMON, XFCE.
  • Конфигурирана така, че дистрибуцията да бъде максимално удобна още като стартирате.
  • Софтуер и инструменти от трета страна източници, които не бяха включени в CentOS.
  • Графично приложение разработено от екипа за инсталиране на софтуер и настройки на системата - sOS Easy Install.
  • Медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане.
  • Предлагаше се под формата на жив образ (Live CD) за 64 битови системи.

Основни характеристики на операционната система

Включени хранилища:

  • StotinkaOS-7 - Base
  • StotinkaOS-7 - Wine
  • CentOS-7 - Updates
  • CentOS-7 - Extras
  • CentOS-7 - Base
  • Elrepo
  • Epel
Операционна система StotinkaOS беше напълно безплатна и се предлагаше под формата на жив образ (Live CD) и във варианти, както за 32, така и за 64 битови платформи. Изискванията за вашата система бяха 2GB RAM и препоръчително трябваше да имате поне 20 GB свободни на вашия хард диск.

Проекта разчиташе на обратна връзка с потребителите използващи операционната система за да се подобрява и развива.

Публикуване на коментар

0 Коментари