Как да поправим изгорял, заклещен или забил пиксел на екрана?

Какво всъщност е пикселът? Това е точица която свети и се намира във всяко светодиодно решение – от елементарни текстови екрани, които са едноредови, до големите пълноцветни екрани.

Как да поправим забил пиксел на екрана

Пикселът е светеща точка, която е съставност от един или няколко светодиода според функционалността на апаратурата. Например някои едноредови екрани с малък екран, пикселът може да е изграден от един единствен светодиод, докато при големите екрани той може да е изграден от 20 до 36 диода.

Това зависи от броя на цветовете, които трябва да възпроизведе даден пиксел. Много често се случва на нашия LCD монитор да се появи точица, която постоянно свети в определен цвят или е напълно тъмна, тогава имате забил или заклещен пиксел, който е напълно възможно да се поправи.

Ако четете тази статия това е може би защото имате същия проблем. Причината да напиша тази статия, е че преди време аз също имах няколко пиксела, които не работиха и които успях да поправя.

Така че не бъдете предубедени и скептични, прочетете статията докрай и се въоръжете с търпение, като опитате един от двата метода.

Поправка на изгорял или забил пиксел с видео

По принцип забилия пиксел показва някакъв цвят, а изгорелия или мъртвия е напълно бял или черен. Моите бяха два черни и три бели, колкото и безнадеждно да изглеждаше положението сега нито един от тях не е на екрана.

Можете да опитате първо с този лесен метод, като стартирате видео файла по-долу. Пуснете го на цял екран, когато нямате работа на компютъра, отивате да вечеряте или излизате навън.

НЕ ГЛЕДАЙТЕ ЕКРАНА ДОКАТО РАБОТИ ВИДЕОТО! 

Понякога са нужни часове работа в този режим на включване, изключване и промяна на цветовата схема за да се освободи забилия пиксел и разбира се никой не ви дава гаранция за успех.


Поправка на изгорял или забил пиксел с натиск

След като видеото работи около 20 минути, взех обикновен молив с гумичка и носна кърпичка. Разгънах кърпичката и покрих гумичката на молива, след което притиснах екрана върху единия от черните пиксели.


В следващия момент изгорелия пиксел го нямаше и даже не си личеше къде е бил. Бях толкова изненадан, че първоначално помислих, че не пикселът е бил повреден, а екранът е бил замърсен. Разбира се това беше черния пиксел, който от месеци стоеше на екрана след десетки почиствания и беше изчезнал сякаш никога не е бил там.

С втория черен пиксел нещата не преминаха толкова гладко. На третия ден от тестовете с видеото нямаше никаква промяна. Взех кърпичката и молива и започнах внимателно да притискам екрана върху и около черния пиксел в радиус около 2 сантиметра. Носната кърпичка позволява молива да се плъзга лесно по повърхността на екрана, а мекотата на гумичката го предпазва от надраскване.

Как да поправим изгорял пиксел на екрана

След около 10 минути манипулации забелязах промяна в цвета на пиксела, от черен стана тъмно кафяв с тъмни червени оттенъци по края. Разбира се продължих да притискам внимателно екрана в областта на проблемния пиксел, като мислех че ще продължи да избледнява.

Не се случи това, а пикселът започна да се свива и намалява. След около 30 минути манипулации с молива и кърпичката беше останала съвсем малка точица колкото връх на топлийка. Продължих докато изчезна напълно и даже не си личеше, къде е бил.

Публикуване на коментар

4 Коментари

  1. Анонименмарт 11, 2016

    Как въобще може да намалее един пиксел, като той е най-малката част от матрицата. По-малък няма как да стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намалявало е петънцето, но то изглежда е било съвкупност от няколко забили пиксели.

      Изтриване
  2. Анонименмарт 09, 2017

    Хм интересно. Макар да има основание да бъде така, малко съм недоверчив. Браво на експеримента при всички случаи, особено щом е имало резултат.
    Когато си взех новия лаптоп, имаше петно - колкото главичка на кибритена клечка, някакси малко по-безцветно, май сивкаво беше, независимо цвета на екрана. Късметът ми беше, че ми дадоха 10 дневна пикселна гаранция, и първата ми работа вкъщи с лаптопа беше точно оглеждане за такива дефекти, така го намерих, и в резултат смених лаптопа. Естествено нищо не гарантира че няма да изгори пак нещо, но поне отначало сега няма проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Малко силно казано експеримент просто петната от неработещите пиксели ме дразнеха, намерих подобна информация в Интернет, реших внимателно да опитам и за мой късмет се получи.

      Изтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)