ТОП 5 безплатни онлайн антивирусни скенери

Рискът да заразите компютърът си от Интернет е толкова голям, че едва ли някой ще оспорва необходимостта от антивирусна защита.

В днешно време има голям избор от антивирусен софтуер, но някои от компаниите са създали и онлайн версии, които работят с технологията Microsoft ActiveX и Internet Explorer или браузърите, които използват ядрото му.

Най-добрите безплатни онлайн антивирусни скенери

Феновете на Firefox, Chrome или Opera за целта ще трябва да инсталират съответния плъгин.

В тази статия ще ви изброим най-добрите безплатни онлайн антивирусни скенери, които са чудесно допълнение към вашата защита.

  1. ESET Online Scanner
  2. Trend Free Online Virus Scan
  3. Panda Cloud Cleaner
  4. F-Secure Online Scanner
  5. Known Vulnerabilities Scanner

 1  ESET онлайн антивирус

Онлайн антивирусния скенер на ESET
ESET Online Scanner е мощен и безплатен инструмент на познатия антивирусен софтуер, който със своята стабилност и усъвършенствана функционалност заема първото място в нашата класация.

Скенерът използва технологията ThreatSense и вирусните дефиниции на ESET NOD32 Antivirus, като с помощта на вашия браузър ще откриете и премахнете зловреден код  на компютъра.

Онлайн скенерът поддържа различни браузъри   Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera и други. Преди да сканирате имате възможност да изберете конкретни файлове или папки, а със Anti Stealth технологията ще откриете и почистите скрити заплахи във вашето PC.

Заразените файлове могат да се съхраняват под карантина в специална папка, където не заплашват компютърът ви. Онлайн скенерът на ESET открива шпионски софтуер, вируси, троянски коне, червеи и др.
 

 2  Trend онлайн антивирусен скенер

Oнлайн антивирусът на Trend открива и лекува заразени файлове
Trend Micro HouseCall Online Antivirus е много полезна програма, която не само открива и лекува засегнатите файлове, но и прави комплексна проверка на операционната система на компютъра (Уиндоус, Линукс и Соларис) за уязвимост на откритите портове и инсталираните приложения.

Програмата е доказала своята ефективност и през тази година заема второто място в класацията. Освен с Internet Explorer онлайн антивирусът работи перфектно и с Mozilla, което си е предимство пред другите онлайн скенери.

Работата с онлайн скенера се извършва на три етапа. Първо вие трябва да изберете област за сканиране, като се задават настройки на програмата. Системата се анализира, след което на третия етап се визуализират резултатите от проверката, както и допълнителните указания за действие.

Също така действията, които сте извършили при предишното сканиране се съхраняват в историята и могат да бъдат върнати в първоначалното си състояние ако е необходимо. Това е една уникална опция за Trend Micro HouseCall.

Онлайн скенерът на Trend Micro HouseCall е страшно иновативен продукт с множество функции, които конкурентите му не притежават.


 3  Panda Cloud Cleaner

Онлайн антивирусът на Panda трябва да бъде свален и инсталиран
Panda Cloud Cleaner е много добър антивирусен скенер, който трябва да се изтегли и инсталира на компютър с Windows. Преди да започне сканирането, инструмента автоматично изтегля най-новите антивирусни дефиниции.

Имате опция да изпълните бързо, пълно или персонализирано сканиране. Когато сканирането приключи, Panda Cloud Cleaner дава отчет в отделни раздели за откритите Malware & PUPx, подозрителните файлове, които могат да бъдат премахнати от системата.

Ако кликнете върху някой от тези раздели, ще видите подробности за всеки вид открита заплаха, независимо дали става въпрос за файлове със зловреден софтуер, потенциално нежелани програми или други системни проблеми.
 

 4  F-Secure онлайн антивирус

F-Secure преди да сканира ъпдейтва своята база данни
F-Secure Online Scanner е единствения онлайн антивирусен скенер от изброените, който изисква да имате Java. Преди да стартира сканирането програмата изтегля автоматично файловете с най-новите вирусни дефиниции.

Процесът е продължителен, така че се въоръжете с търпение. С F-Secure Online Scanner имате възможност да сканирате системата с бърза или пълна проверка и да изберете зони на проверка.

Бързото сканиране се извършва за 1 минута, а пълната проверка за 9, като времето разбира се зависи от характеристиките на вашата система. За всяка открита заплаха в компютъра ви F-Secure Online Scanner представя подробна техническа информация.

Онлайн скенерът на F-Secure не само открива вируси, но и ги отстранява. Има опция те да бъдат изпратени на техните сървъри за допълнителен анализ. Като цяло това е един ефективен продукт, който ще е от полза на много потребители.


 5  Known Vulnerabilities Scanner онлайн антивирус

Сканирайте компютъра си като просто посетите техният сайт
Known Vulnerabilities Scanner Тази мултиплатформена услуга, базирана на облак, работи директно от вашия браузър и ви позволява да сканирате компютъра си за известни уязвимости и да ви каже как да ги коригирате безплатно.

Без да са необходими изтегляния, извършването на първото сканиране с SafetyDetectives е толкова лесно, колкото да посетите техния уебсайт.

Инструментът за уязвимости SafetyDetectives проверява настройките на браузъра ви и операционна система спрямо базата данни CVE и препоръчва корекции въз основа на тези данни.

Този инструмент се хоства изцяло от уебсайта SafetyDetectives, така че не е необходимо да изтегляте нищо и сканирането завършва за секунди. Освен това няма досадни реклами.

Повечето хакери експлоатират системи, които не са актуални. Скенерът за известни уязвимости ще се увери, че системата ви е сигурна, без да инсталирате какъвто и да е софтуер (макар че определено трябва да имате инсталирана антивирусна програма).


 -  Norton Security Scan

Norton беше много добър онлайн антивирусен скенер
Norton прекрати този продукт и вече не е достъпен. Norton Security Scan бeше десктоп приложение, което трябваше да изтеглите и инсталирате на компютъра си.

Когато се стартираше софтуера, той автоматично изтегляше най-новите дефиниции и ядрото за откриване. Norton Security Scan проверяваше дали компютърът ви е заразен със зловреден софтуер, Също така имахте възможност да разберете дали на компютъра ви се намира ненадежден софтуер или подозрителни бисквитки.

Когато се задържаше курсора на мишката върху някоя от заплахите, открити от скенера, получавахте кратка информация за вида заплаха. След инсталирането на Norton Security Scan автоматично се извършваше сканиране на компютъра


 -  BullGuard Free Online Virus Scan

BullGuard онлайн антивирусен скенер
BullGuard Free Online Virus Scan вече е собственост на Norton и не е достъпен. Той беше добър инструмент, който преглеждаше съдържанието на компютъра ви за да открие потенциалния зловреден софтуер.

Онлайн скенера сканираше за злонамерен софтуер като вируси, червеи, троянски коне, спам, шпионски софтуер, кражба на самоличност, хакерство, фишинг, измами и др. Първият път, когато стартираше BullGuard, инсталираше малка приставка за вашия браузър.

След това стартираше сканиране по всяко време, като трябваше да кликнете върху бутона на лентата с инструменти.

Ако по време на сканиране откриеше, че текущата ви антивирусна програма е пропуснала нещо в края на процеса получавахте оферта от 25% от цената за покупната на BullGuard Internet Security или безплатно изтегляне на пробна версия.

Ако имате нужда от софтуер, който в реално време да следи сигурността на компютъра ви прочетете статията "ТОП 5 на най-добрата безплатна антивирусна програма за Windows".



Публикуване на коментар

0 Коментари