Какво е това вирус Ебола, как да се предпазим?

Вирусът Ебола (EVD), известен още, като Ебола хеморагична треска е много тежко заболяване често фатално за хората и други бозайници.

Хората се заразяват с вируса от диви животни, след което се предава от човек на човек. Човек може да се зарази при директен контакт с кръв, слюнка, урина от хора и животни носители на вируса.

Какво е това вирус Ебола, как да се предпазим?
Снимка: medlineplus.gov

Риска да се заразите е минимален ако не сте изложени на пряк контакт с телесен секрет дори и да сте били в огнище на инфекция. Средната смъртност причинена от вируса Ебола е 50%, като варира между 25% и 90%.

Първите огнища на болестта са забелязани в отдалечени райони на Централна Африка, но последната епидемия обхваща села и градове от Западна Африка. Ранната диагностика, поддържаща рехидратация и симптоматичното лечение увеличават шансовете за оцеляване.

Има редица лекарствени, кръвни и имунологични терапии, но все още няма лицензирано лечение на болестта. Все още няма лицензирана ваксина срещу вируса Ебола, но има потенциални кандидатки, които са в процес на оценка.

История

Вирусът Ебола за първи път е локализиран през 1976 г. в две едновременни епидемии в малки села в Судан и Демократична република Конго близо до река Ебола, от която носи името си. Епидемията в Западна Африка от март 2014 ч. е една от най-големите и сложни от откриването на вируса през 1976 г. Сиера Лионе, Гвинея и Либер6я са от най-тежко засегнатите държави от болестта.


Вирусът Ебола включва три основни рода Cuevavirus, Marburgvirus и Еболавирус. Смята се, че естествен носител на вируса са плодови прилепи от семейството на Pteropodidae. Предполага се, че заразата се е прехвърлила към хората чрез директен контакт с кръв, секрети и органи от носители на вируса, като маймуни, плодови прилепи, горски антилопи и таралежи.

Хората са носители на вируса много дълго, тъй като след като са се възстановили от заболяването, все още могат да предават заразата чрез сперма, кърма и др. до седем седмици.

Симптомите на болестта

Инкубационният период от времето на инфектиране с вируса и появата на симптоми е от 2 до 21 дни. Докато се развиват симптомите на болестта хората не са заразни.

Внезапната поява на умора, треска, главоболие и болки в мускулите са първите симптоми на заболяването.

Симптомите на болестта Ебола
Снимка: africacdc.org

Последвано от повръщане, диария, обрив, увреждане на бъбреците и черния дроб, външни и вътрешни кръвоизливи.

Ебола може лесно да бъде объркана с други инфекциозни болести, като коремен тиф, малария и минингит.

Превенция и контрол на болестта Ебола

Добър контрол върху огнището на зараза окозва наблюдението и проследяването на контактите, коректни лабораторни резултати, обезопасяване на района и социална мобилизация.

От ключово значение за успешното справяне с болестта Ебола е повишаване на информираността за рисковите фактори и мерките за защита, които да предприеме населението като:
  • Да се работи в посока намаляване на риска от дивата природа, заразяване на човек от животни носители на вируса. Животинските продукти трябва да са напълно сготвени преди консумация и избягване на прием на сурово месо.
  • Намаляване на риска за заразяване от човек на човек, чрез обмяна на телесни течности. Ръкавици и подходяща екипировка, трябва да се носи, при грижи за болен в домашни условия. Нужно е редовно миене на ръцете и цялостна лична хигиена.
  • Бързо и безопасно погребване на мъртвите. Наблюдение върху здравето на хора, които са били в контакт с болни от Ебола в продължение на 21 дни.

Източник: Who

Публикуване на коментар

0 Коментари