ТОП 5 на най-богатия мъж за 2014

Това е класацията на Forbes за най-богат мъж на 2014 г. Общата нетна стойност на всяка от представените личности се оценява в долари, въз основа на техните активи и отчитането на дълга. Списъка се публикува всяка година, а Бил Гейтс е начело на 15 от класациите за последните 20 години. През 2014 г. редиците на милиардерите са набъбнали до рекордните 1645 души, като 228 са новите членове на клуба.

  1. Уилям Хенри Гейтс III (Бил Гейтс) - $ 81.6 милиарда
  2. Уорън Едуард Бъфет - $ 74 милиарда
  3. Карлос Слим Елу - $ 72.9 милиарда
  4. Амансио Ортега Гаона - $ 61.6 милиарда
  5. Лорънс Джоузеф Елисън (Лари Елисън) – $ 57.1 милиарда

 1  Бил ГейтсВсички сме чували за Бил Гейтс, неизменния номер едно в класациите за най-богат мъж на планетата. Тази година той отново е на първо място с лични авоари от 81.6 милиарда долара. Бил Гейтс е роден през 1955 г., компютърен програмист, инвеститор, изобретател, известен с това, че е съосновател на Microsoft. Бил Гейтс е един от най-популярните предприемачи по време на компютърната революция. Гейтс е критикуван за антиконкурентните си бизнес тактики, като се е стигало и до съд. Бил Гейтс дарява големи суми на различни благотворителни организации и научноизследователски програми, чрез своята фондация. През 1973 г. той завършва училище в Lakeside, а по късно и Harvard College, където среща Стив Балмър който го предлага за изпълнителен директор на Microsoft. Според списание Time Бил Гейтс е сред 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век. През 2005 г. Гейтс е обявен за почетен рицар на Ордена на Британската империя от Елизабет II.

 2  Уорън Едуард БъфетУорън Едуард Бъфет заема второто място в класацията с 74 милиарда долара лични активи. Уорън Едуард Бъфет е роден през 1930 г. в Омаха и е второто от три деца и единствен син на конгресмена Хауърд Бъфет. Уорън Бъфет е американски бизнес магнат, инвеститор и филантроп. Той е един от най-успешните инвеститори на 20-век и главен изпълнителен директор и най-голям акционер на мултинационалния конгломерат Berkshire Hathaway Inc. Бъфет е наричан "Магьосникът от Омаха" заради успешните си инвестиционни политики, той е известен със скромността си въпреки огромното богатство. Уорън Бъфет е изявен филантроп, той е обещал да раздаде 99 процента от богатството си за благотворителни каузи, главно чрез фондацията на Бил Гейтс.

 3  Карлос Слим ЕлуНа трето място в класацията е Карлос Слим Елу с богатство от 72.9 милиарда долара. Карлос Слим Елу има дялове и е председател и изпълнителен директор в много мексикански фирми в сферата на телекомуникациите, технологиите, финансите и търговията на дребно. Карлос Слим Елу е роден в Мексико през 1940 г. в семейство на ливански емигранти. Още в ранна детска възраст той и неговите братя и сестри са обучавани в основни бизнес практики от баща им. Първоначално работи в компанията на баща си, но по късно записва строително инженерство в Националния университет на Мексико. Първите му стъпки в света на бизнеса, са като търговец, след което създава своя брокерска фирма, която в последствие се разширява с инвестиции в сферата на строителството, ресторантьорството и търговията на дребно. По време на икономическата криза в Мексико от 1982 г. Карлос Слим инвестира огромни суми и изкупува голяма част от обезценените предприятия. След 1999 г. разширява бизнеса си извън рамките на Латинска Америка с инвестиции в САЩ и Европа в сектора на телекомуникациите и компютърните технологии. Всички тези успешни бизнес операции извеждат Карлос Слим Елу до третото място в списъка на милиардерите на Forbes за 2014 г. с лични активи от 72.9 милиарда долара.

 4  Амансио Ортега ГаонаАмансио Ортега Гаона със своите 61.6 милиарда долара заема третото място в класацията за най-богат мъж на годината. Амансио Ортега е роден на 28 март 1936 г. в Испания и е най-малкия от четирите деца. Амансио Ортега е основател на модна група Inditex и неговата известна верига магазини за дрехи и аксесоари Zara. До 1999 г. никаква снимка на Амансио Ортега не е публикувана в публичното пространство, той не носи вратовръзки, а костюмите му са семпли. Той прави своята първа публична изява през 2000 г., като рекламна кампания преди публичното предлагане на компанията си на фондовия пазар. И въпреки това той дава интервю само на трима журналисти.

 5  Лорънс Джоузеф ЕлисънНа пето място в класацията със своите 57.1 милиарда долара е Лорънс Джоузеф Елисън. Лорънс Джоузев Елисън (Лари Елисън) е роден на 17 август 1944 г. в Ню Йорк, майка му е еврейка, а баща му италианец, пилот във военновъздушните сили на САЩ. Лари Елисън е американски бизнесмен, изпълнителен директор на софтуерната компания Oracle Corporation още от основаването й. Като дете той е осиновен от приемно еврейско семейство и въпреки, че редовно посещават синагогата, той остава религиозен скептик. На тринадесет години Елисън отказва да празнува еврейския религиозен празник мицва. Лари Елисън споделя, че обича държавата Израел, което не е свързано с религиозни чувства, а заради новаторския дух на израелците в сектора на високите технологии. Лари Елисън е лицензиран пилот, а това, че притежава няколко самолета едва ли учудва някого. Елисън дарява огромни суми за благотворителност, като цифрата надхвърля 150 милона долара. Той споделя, че с течение на времето има намерения да раздаде 95 процента от състоянието си за благотворителност, и че тя е нещо лично, което не трябва да се афишира.


Публикуване на коментар

0 Коментари