Как да сканираме документ?

За тези, които не са работили със скенер, тази статия е едно основно въведение, за това как работи, какво представлява и как всъщност да го използвате.

Скенерите отдавна са съществена част от нашето ежедневие и все по-развиващия се дигитален свят.

Как да сканираме документ?

Дали ви е необходим по работа или забавление, използването на скенер е изключително важно в съвременния бизнес свят и за щастие, изключително лесно. По същество, сканирането е просто преобразуване на физически документи в цифрово изображение.

Това се прави, като се използва същата технология, на копирната машина, като се прави интензивна моментна снимка на документа. Вместо да се разпечата копие на моментната снимка, скенера го прехвърля на компютър в цифрово изображение, където може да се използва за най-различни неща.

Програмата Windows Fax и Scan, която се предоставя с различните версии на Windows, е оптимизирана за сканиране, гледане, и съхраняване на текстови документи. Ако работите с цифрови изображения, можете да използвате също и програми, като Paint, Photoshop и много други за да сканирате документи или снимки и да ги съхранявате на компютъра.

Подготовка за сканирането

За да сканирате документи, ще трябва първо да имате закупен скенер. Може да са самостоятелни скенери или да функционират, като част от комбинирана система (с факс, принтер, или копирна машина).

След като сте закупили скенера, ще трябва да го включите в компютъра и да инсталирате софтуера, който ви е предоставен.

Подготовка за сканирането

Обикновено скенера се свързва към компютър чрез USB кабел (който трябва да бъде включен в комплекта). Той също така ще трябва да бъде включен към източник на захранване. Не забравяйте да го включите.

Инсталацията на софтуер е много лесна, просто следвайте указанията, предвидени в инструкцията за употреба или от инсталационния диск. Софтуерът би трябвало да е включен в комплекта на скенера, освен ако не сте си купили използван (така че не забравяйте да попитате за софтуера, ако го направите).

Ще ви е нужна също и програма за редактиране на изображенията получени при сканирането, ако планирате да правите нещо по-сложно с тях.

Сканиране

След като сте включили вашият скенер към компютъра и сте инсталирали нужния софтуер, можете да започнете да сканирате вашите документи. Отворете капака на скенера, за да се разкрие повърхността на стъклото за сканиране. Поставете документа за сканиране върху стъклото.

Страната на документа, която искате да сканирате трябва да е надолу върху стъклото. Това ще позволи на камерата, която се намира отдолу под стъклото да види и заснеме документа.

Всяка част от документа, която не се побира на стъклото няма да бъде сканирана. След като сте поставили документа, затворете капака.

Сканиране на документ

Сега когато сте поставили документа на точното място, отворете си софтуера за сканиране на вашия компютър. Софтуерът обикновено е в инсталационния диск от комплекта, но можете да ползвате и вградените програми в WindowsPaint или Windows Fax and Scan.

Моят съвет е да ползвате програмата Paint защото освен, че е много лека, интуитивна и сканирането е бързо и лесно, вие също ще можете да редактирате полученото цифрово изображение.

Отворете програмата, кликнете горе в ляво върху стрелката и от падащото меню изберете From Scanner or Camera“, както е показано на картинката. Ще ви се отвори малък прозорец, в който можете просто да натиснете бутон Scanили да експериментирате с настройките, които ви дават допълнителни възможности. Можете да избирате за цветна, сива, черно-бяла снимка или текст, а като кликнете върху Adjust the quality of the scanned pictureможете да промените нейната резолюция, яркост, контраст и др.

Увеличаването на резолюцията подобрява качеството на изображението, но и размера в мегабайти на файла. След като скенерът завърши своята работа изображението на документа ще се визуализира в програмата.

Можете да го запазите във формат, който желаете JPEG, PNG, BMP, GIF или преди това да го редактирате, като го изрежете, намалите, завъртите и др. Ако не сте доволни от качеството или размера на полученото изображение можете да повторите сканирането.

Публикуване на коментар

0 Коментари