Безплатен IDN конвертор на домейн име на кирилица

Internationalized domain name (IDN) са имена на домейни или уеб адреси, които не са изписани на латиница, а представят местни езикови знаци, като кирилицата например. Както разбрахте IDN домейните поддържат и кирилица, което ги прави много атрактивни за специалистите по SEO оптимизация. IDN домейните могат да съдържат китайски или арабски символи или специфични букви в някои латински азбуки, като немската, турската, полската, чешката и др. Всъщност само IDN домейн името може да е на родния език, но трябва да бъде последвано от разширения, като .com / .net / .org / .info / .eu и други. Вече има възможност домейн името на вашия уеб сайт да е изцяло на български ако изберете разширения от типа .сайт или .онлайн.

Примери за IDN домейни:

  • домейн-име-на-кирилица.com
  • домейн-име-на-кирилица.net
  • домейн-име-на-кирилица.org
  • домейн-име-на-кирилица.info

При стартирането на IDN домейните изписването на домейн име на кирилица в адресната лента на уеб браузъра автоматично се променяше на латиница. Например „домейн-име-на-кирилица.com“ автоматично се променяше в неразбираеми символи на латиница и изглеждаше така „xn------7cdbthb0aeaaeureepfk0d4h.com“. За радост на българските потребители най-добрите съвременни уеб браузъри реагираха бързо и новите им версии представят коректно и IDN домейните. Можете да прочетете статията „ТОП 5 сайтове предлагащи безплатен домейнна кирилица“, ако искате да експериментирате и да се научите преди да регистрирате платен домейн.

Предимства при регистриране на домейн на кирилица


  • Първото и най-важно предимство е по-големия избор от свободни домейн имена на кирилица. Например ако желаното от вас име е заето на латиница можете да го регистрирате на кирилица.
  • Друго важно предимство на домейните на кирилица е това, че са лесно запомнящи се и трудно могат да бъдат сбъркани при транслация. Знаем че някои от буквите в българската азбука (Ж, Й, Ц, Ч, Ъ, Ю, Я) когато ги изписваме на латиница трябва да бъдат съставени от няколко букви или изписвани по определен начин.
  • Много сериозно предимство, когато вашето домейн име е кирилица е по-добрата SEO оптимизация за търсачки като Google, Yahoo, Bing, Yandex и др. Предимството идва от възможността да оптимизирате вашия сайт по определена ключова дума, която да включите в името на домейна.

Безплатен IDN конвертор на домейн на кирилицата


Punycoder.com е чудесен безплатен IDN конвертор, който може да ви е от голяма полза при регистрация на домейн име на кирилица. Повечето регистратори на домейн на кирилица ни предоставят възможността директно да напишем името на български в полето за проверка. Ако имате проблем при регистрирането на домейн на кирилица можете да използвате този безплатен IDN. Работата с него е максимално опростена и интуитивна, трябва просто да напишете избраното име за вашия домейн на кирилица в полето „INPUT:“ и да натиснете бутон „Convert“. В долната част на страницата в полето „RESULTS:“ ще се появи резултата от конверсията. В полето „ASCII“ е полученото име а в полето „UNICODE“ е това, което сте добавили на български за конвертиране. В полето с резултатите можете да кликнете на линка „Domain Lookup“ за да получите допълнителна информация.

Публикуване на коментар

0 Коментари