Полезни готварски съвети и кулинарни препоръки

При готвене с извара внимавайте с добавянето на сол – солта овлажнява силно изварата.

Ако обичате хрупкавата пилешка кожа около бутчето, то за да стане така изкушаващата коричка, оставете месото за минимум три часа, а най-добре за едно денонощие, в хладилника, за да се дехидратира. Друг похват е демонстрираната от Джейми Оливър панировка за печене – галета, чесън на прах, любимите ви билки, по средата на печенето извадете месото, оваляйте го в панировката и обратно го допечете.

Полезни готварски съвети и кулинарни препоръки

Когато готвите тесто с масло, максимално много операции извършете с шпатула, дървена лъжица, а съответно минимално време месете с ръце – докосването на масленото тесто с ръце деформира тестото, поради предаването на телесната температура.

При използване на тиквички и пресни краставици е важен редът при посоляването им. Например – при правене на таратор има различни похвати и рецепти. Един от тях, на който и ние симпатизираме, е солта да бъде добавена в края, преди поднасяне, след като краставиците,
копърът, ядките, зехтинът и млякото са вече смесени.

В много съвременни рецепти, особено за тесто, ще видите инструкции да размразите или разтопите маслото в микровълнова фурна. В интерес на истината, никой уважаващ себе си готвач или сладкар не уважава този похват. Винаги, когато имате възможност, разтопявайте до омекване маслото на стайна температура, дори в близост до фурна или друга топлина, но не и в микровълнова фурна.

При готвене на ястия с ориз във фурна, намалявайте градусите от 140 до 160 С /градуса по Целзий/. Същата логика следвайте при готвене на ориз на котлон, от най-ниската до средна степен, никога на последните 2-3 степени на котлона.

Съветите за накисване на варивата преди готвене

Вече всички знаят съветите за накисване на варивата преди готвене, особено ефективни при зрял фасул / боб. Ако нямате цяло денонощие, за да го оставите във вода, то можете да направите поне следното: сложете го на котлона във вода, кипнете го, а след това го оставете да „отпочине” час-два. След това пристъпете към същественото готвене.

Още нещо, изпитано лично, при готвене на зрял фасул. Ако имате съмнения, че варивото може да е по-старичко, то добавете малка лъжичка сода бикарбонат, същата лъжичка водка/ракия и захар в самото начало на готвенето или преди затварянето на тенджерата под налягане. Ще бъдете приятно изненадани.

Ако доматеният сос ви се струва доста кисел на опитване, то вместо да добавяте неконтролируеми количества от вкусната захарчица, пробвайте да добавите малка щипка сода бикарбонат за редуциране на киселинността.

В много рецепти и в готварството, и в сладкарството ще намерите добавки от цитрусови стърготини от портокалова или лимонова кора вместо готови есенции. Технолозите препоръчват в днешно време да не се възползвате от тези инструкции, освен в случаите, в които сте откъснали плода от дръвчето в двора си. Това е сред малкото случаи, в които химическият продукт е за предпочитане пред естествения, дори след почистване на кората със сода бикарбонат и четка.

Когато пържите риба, добавете и един картоф

За да не пръска маслото при пържене, поставете щипка сол преди загряването му. И един съвет от кулинарните ветерани: когато пържите риба, добавете и едно парче картоф /може и по-стар и „гумен”/, който да изхвърлите след готвенето – ще се удивите как миризмата ще е почти неосезаема.

Един от похватите за така нареченото „запечатванена месото е пърженето му за кратко преди по-нататъшната термична обработка. Смисълът на тази процедура е да не изтичат соковете на месцата. Ако не желаете да пържите, то относително същия ефект ще постигнете като запечете месото за две минути от всяка страна на много по-висока температура от тази, на която ще продължите обработката.

На няколко места в телевизионни предавания и статии чуваме и четем съвети за размразяване на плодове и зеленчуци под студена течаща вода. Нашите кулинарни експерти категорично се
противопоставят на този похват. Единственото изключение те допускат при зеления фасул – за да се балансира леката му миризма или дъх, която той носи и някои хора приемат за неприятна, непосредствено преди готвенето му, го облейте хубаво със студена вода.

Източник: Нова Кетъринг

Публикуване на коментар

0 Коментари