Кой е най-ниският човек в света

Chandra Bahadur Dangi (30 ноември 1939 г. - 3 септември 2015 г.) е най-ниският човек, който е живял някога на земята и за който има неоспорими доказателства, той е висок едва 54.6 см. Той привлича вниманието на медиите, след като доставчик на дървен материал го забелязва в родното му село в квартал Данг, Непал. Чандра е удостоен с титлата най-нисък възрастен човек, регистриран някога на планетата, след като е измерена неговата височина през февруари 2012 г., той беше включен в последствие в книгата за световни рекорди на Гинес. Трима от неговите братя са с ръст под 1.22 м. високи, докато неговите две сестри и двама други братя са със среден ръст.


Биография


Чандра е роден на 30 ноември 1939 г. Не е известно каква е медицинската диагноза ограничаваща растежа му. Той живее в отдалечено село Reemkholi, на около 400 км разстояние от Катманду, столицата на Непал. Преди да бъде признат от „Книгата за рекордите на Гинес“ за най-ниския човек в света през 2012 г., той никога не е напускал родното си село. След като е удостоен със званието, той казва, че винаги е искал да пътува до всички популярни места в страната и света.


Чандра почива в Американска Самоа на 3 септември 2015 г., на 75 годишна възраст в Медицински център Линдън в Паго Паго. Точната причина за неговата смърт не е разкрита официално, въпреки че Катманду Поуст съобщава, че преди това той е страдал от пневмония.


Снимки: Guinnessworldrecords.com

Публикуване на коментар

0 Коментари