Кой е най-високият човек в света

Robert Pershing Wadlow (22 февруари 1918 г. - 15 юли 1940 г.) известен, като великана от Илинойс е американец, който е най-високият човек живял някога на планетата. Когато е починал Робърт Уидлоу е достигнал височина от 2.72 м. и тегло 199 кг. Неговият огромен ръст се дължи на заболяване на хипофизната жлеза, което води до необичайно високо ниво на човешкия растежен хормон. Уидлоу е роден в Илинойс, Съединени американски щати и е най-големият от петте деца в семейството. На 8 години той вече е бил по-висок от баща си и в началното училище е трябвало да му направят специално бюро заради размерите му.


Уидлоу става популярен през 1936 г. след турне с американския цирк Ringling Brothers. Известен, като „неженения гигант“, той печели доста пари от националните си публични изяви. Запитан в интервю дали се е дразнил, когато хората го гледат, той спокойно отговаря, че просто ги е игнорирал. На 5 годишна възраст Уидлоу трябва да носи дрехи предназначени за 17 годишни. Само три години по-късно Уидлоу се извисява на височина от 187 см и тегло 90 кг. Уидлоу консумира пет пъти повече от нормалния калориен прием за възрастта си. Като 13 годишен бойскаут униформата, спалния чувал и палатката му са били пригодени според неговите нужди.


На 19 годишна възраст Уидлоу се извисява до невероятните 261 см. и официално става най-високият човек на света. Всички роднини и семейството на Уидлоу са с нормален ръст и тегло.


Уидлоу почива в съня си на 15 юли 1940 г., след нелепа инфекция на крака. Той е бил 22 годишен с тегло 199 кг и височина от 272 см. Ковчегът му е тежал 453 кг. и е трябвало 18 души носачи да го изпроводят до окончателното му място за почивка в родния му град Алтон, Илинойс. Семейството на Уидлоу решава да унищожи голяма част от личните му вещи от страх да не бъдат събрани и показвани, като сувенири.

Снимки: Sciencealert.com

Публикуване на коментар

0 Коментари