Домейн изцяло на кирилица

Домейнът .бг вече отдавна е одобрен. Това домейн разширение на кирилица първоначално беше двукратно отхвърляно от ICANN организацията, която отговаря за управлението на DNS.

Първоначално предложението за създаване на домейн от първо ниво .бг е изпратено до ICANN още през октомври 2007 г от сдружение „Унинет“.

Домейн изцяло на кирилица

През май 2010 г. обаче ICANN официално отказва да регистрира домейна заради визуалната прилика с домейна .br на Бразилия.

През октомври 2014 г. домейнът .бг получава одобрение след промяна на правилата по процедурата, с която кандидатства България.

Домейна .бг (.xn—90ae) е добавен от ICANN към домейните от първо ниво през март 2016 г.

През юни същата година домейна Имена.бг АД е делегиран от съвета на директорите на ICANN.

„Sunrise“ период за регистрация на домейн с разширение .бг

Имена.бг стартира периода Sunriseпрез август 2017 г., който продължи три месеца, а целта бе осигуряване на „спокоен“ срок, през който ще се заявяват домейн имена на кирилица с разширение .бг.

Домейните на кирилица ще са с дължина от 3 до 63 символа и ще са до 24 лв.

Стартира „Sunrise“ период за регистрация на домейн с разширение .бг

Вече няколко години се създават домейн имена изцяло на кирилица, като от това се възползваха всички институции, общини, фирми и физически лица, които искаха да имат по-добър SEO резултат при търсене на български език.

Първоначално можеха да бъдат обработвани така наречените „защитенидомейни имена на министерства и общини. От регистратора Имена.бг първоначално разрешиха всяко лице да може да регистрира до 100 домейна без да се разрешава използването на нецензурни думи в името.

Някои от вас знаят, че от юни същата година можеше да регистрираме домейн разширението .ею и от тогава кирилицата е третата азбука след латинската и гръцката, която може да се използва за изписването на домейни.

Налични домейн разширения на кирилица

  • Домейн разширения на кирилица - .бг | .ею | .сайт | .онлайн |

Удобство

Домейни изписващи се изцяло на кирилица са много привлекателни, не само заради по-удобния начин на изписване, но и заради огромния брой свободни атрактивни имена.

Удобството в домейните изцяло на кирилица е в лесното и точно разчитане, което води до точното индексиране от търсещите машини, като Google и от там по-добър SEO резултат.

Не се налагат също сложни транслации, когато името на домейна съдържа буквите Й, Ш, Щ, Ъ, Ю, Я и др.

Публикуване на коментар

0 Коментари