Домейн изцяло на кирилица

Домейнът .бг вече е одобрен. Това домейн разширение на кирилица първоначално е било двукратно отхвърляно от ICANN организацията, която отговаря за управлението на DNS. Първоначално предложението за създаване на домейн от първо ниво .бг е изпратено до ICANN още през октомври 2007 г от сдружение „Унинет“. През май 2010 г. обаче ICANN официално отказва да регистрира домейна заради визуалната прилика с домейна .br на Бразилия. През октомври 2014 г. домейнът .бг получава одобрение след промяна на правилата по процедурата, с която кандидатства България. Домейна .бг (.xn—90ae) е добавен от ICANN към домейните от първо ниво през март 2016 г. През юни същата година домейна Имена.бг АД е делегиран от съвета на директорите на ICANN.


Стартира „Sunrise“ период за регистрация на домейн .бг


Имена.бг стартира периода „Sunrise“ на 08.02.2017 г., който ще продължи три месеца, а целта е осигуряване на „спокоен“ срок, през който ще се заявяват домейн имена на кирилица с разширение .бг. Домейните на кирилица ще са с дължина от 3 до 63 символа и ще са до 24 лв. Вече ще могат да се създават домейн имена изцяло на кирилица, от това могат да се възползват всички институции, общини, фирми и физически лица, които искат да имат по-добър SEO резултат при търсене на български език. Първоначално в периода до 8 май ще бъдат обработвани така наречените „защитени“ домейни имена на министерства и общини. От регистратора Имена.бг съобщават, че всяко лице ще може да регистрира до 100 домейна и няма да се разрешава използването на нецензурни думи в името.
Повечето от вас знаят че от юни миналата година можем да регистрираме домейн разширението .ею и от тогава кирилицата е третата азбука след латинската и гръцката, която може да се използва за изписването на домейни.

Налични домейн разширения на кирилица


  • Домейн разширения на кирилица - .бг | .ею | .сайт | .онлайн |


Удобство


Новите домейни изписващи се изцяло на кирилица са много привлекателни не само заради по-удобния начин на изписване, но и заради огромния брой свободни атрактивни имена. Удобството в домейните изцяло на кирилица е в лесното и точно разчитане, което води до точното индексиране от търсещите машини, като Google и от там по-добър SEO резултат. Не се налагат също сложни транслации, когато името на домейна съдържа буквите Й, Ш, Щ, Ъ, Ю, Я и др.

Публикуване на коментар

0 Коментари