Nokia XR21, здрав смартфон за ежедневни задачи

Nokia XR21 е създаден да бъде смартфон, който набляга на устойчивостта и дългия живот на батерията.

Той не само е устойчив на вода, прах и удар, но също така е снабден с актуализации за дълъг период от време и дори получава разширена гаранция.

Nokia XR21 - Здрав смартфон за ежедневни задачи

Nokia XR21 от HMD Global е директният наследник на Nokia XR20. Производителят запазва същата концепция за дизайн, като се стреми да предложи особено здрав и издръжлив смартфон на клиентите, без да е толкова обемист, колкото класическите подсилени телефони.

Това проработи много добре миналата година и HMD подобриха XR21 в много области, особено неговата здравина. Капацитетът на батерията е увеличен, честотата на опресняване е по-висока, има нова камера и включен по-актуален SoC.

Nokia XR21 издържа на водна струя от 100 бара

Nokia XR21 се предлага в цветовете Midnight Black и Pine Green. С дебелина от 10,45 мм (~0,41 инча), той определено не е тънък смартфон, но все пак е по-компактен от класически здрав телефон като CAT S75 и забележимо по-лек.

Въпреки това дизайнът все още изглежда малко остарял, като доста посредственото съотношение дисплей-повърхност от 77%, което също допринася за това впечатление.

Nokia XR21 издържа на водна струя от 100 бара

Гумираните ъгли на смартфона не се забелязват много, но все пак можете да ги усетите. От HMD Global ги наричат овлажняващи TPU удари. Гърбът е изработен от удароустойчив поликарбонат, а предната част е защитена с Corning Gorilla Glass Victus. Nokia XR21 оставя впечатление за висококачествена и особено здрава изработка.

Nokia XR21 тест с изпускане на телефона

Смартфонът е не само прахо и водоустойчив с поддръжка на IP68, но също така предлага сертификат IP69K, което му позволява да издържи на воден поток с налягане от 100 бара. Изпускания от височина 1,8 метра няма да създадат никакви проблеми за XR21. Съгласно стандарта MIL-STD-810H, той е сертифициран срещу изпускане от височина 1,5 метра и може да се използва при температури между -20 и +55 °C.

Nokia XR21 с нова двойна камера

Предната камера на Nokia XR21 е с 16-MP резолюция, но тъй като използва Pixel binning, получените снимки са с резолюция само 4.1 MP. Снимките са доста прилични и могат да впечатлят с атрактивна композиция на изображението.

Но остротата можеше да бъде малко по-висока. Видеоклиповете се записват само във Full HD при 30 FPS, а бързите движения също могат да доведат до някои видими ивици. Системата с двойна камера в задната част използва основен сензор с 64-MP резолюция.

Nokia XR21 с нова двойна камера

За съжаление, той не предлага оптична стабилизация на изображението (OIS). Изображенията се характеризират с много естествено цветово представяне, но на някои места са малко тъмни. Въпреки че много детайли се губят при условия на слаба светлина, получените снимки все още са прилични, като обектите са лесно разпознаваеми.

Можете да увеличавате само цифрово (8x максимум). Качеството е добро до ниво на 2x увеличение, но при по-високи нива резултатите са трудно използваеми. Свръхширокият ъгъл предлага по-ниска разделителна способност от тази на XR20 но все пак върши прилична работа.

Остротата на дълбочината е наред, но изображенията също могат да бъдат малко по-ярки. Nokia XR21 предлага също режим Pro, включително поддръжка на RAW. Може да се използва и пълната 64-MP резолюция на основния сензор. Видеоклиповете могат да се записват в 1080p (16:9) при 30 или 60 FPS в най-добрия случай.

Електронната стабилизация на изображението работи доста добре, но за съжаление автофокусът се префокусира от време на време. Използвайки режим кино, можете също да записвате видеоклипове във формат 21:9 при 24 FPS, като потребителят има избор между 20 или 50 Mbps. Благодарение на OZO аудио, гласовете се записват доста ясно.

Nokia XR21 използва Snapdragon 695 5G

Nokia XR21 се управлява от Snapdragon 695 5G с 6 GB работна памет. По отношение на своята производителност, SoC е позициониран в долния край на средния клас, което позволява атрактивна производителност на системата.

Nokia XR21 използва Snapdragon 695 5G

В бенчмарковете SoC се представя на очакваното ниво, почти там където е позициониран Dimensity 900 по отношение на скоростта на процесора. Но няма шанс срещу Snapdragon 778G разбира се.

Adreno 619 е вече стара опаковка и за съжаление това се забелязва и в бенчмарковете, като Nokia XR21 се позиционира повече в долния край в полето за сравнение на GPU.

Nokia XR21 предлага 128 GB UFS 2.2 за съхранение, която според Notebookcheck се оказва по-бавно, отколкото бихме могли да очакваме. Това обаче може да e заради SoC, тъй като наблюдаваме същото поведение във всички смартфони със SD695.

И накрая Nokia XR21 всъщност не иска да бъде разглеждан, като истински здрав смартфон, а повече като подсилен спътник за ежедневни задачи. Със своя сертификат IP69K, удароустойчива конструкция и широк диапазон от работни температури, смартфонът на компанията HMD Global може лесно да запълни ежедневните ви нужди.

Освен това производителят включва и два клавиша за бърз достъп за общо четири различни действия при натискане на бутон. Мощната батерия от 4800 mAh също осигурява добър живот на устройството.

При конкурентите също ще намерите подобна разширена гаранция от 36 месеца с допълнителна гаранция на дисплея. Номинално дългите периоди на актуализация са леко помрачени от факта, че XR21 все още се доставя с Android 12, въпреки че предшественикът му XR20 вече получи Android 13.

Скоростта на WLAN също се оказва малко по-ниска от очакваното. От друга страна, вие получавате пълна поддръжка за две SIM карти, включително eSIM.



СПОМЕН: Успешно завръщане на марката Nokia (2017 г.)


Успешно завръщане на марката Nokia

Nokia отново е на пазара, като стартира продажбите на смартфона Nokia 6 през януари. Телефонът е с 5.5–инчов тъчскрийн екран с резолюция 1920x1080 Full HD и 403 PPI пиксела на инч.

Nokia 6 се захранва от 1.1 GHz осем ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 430 и 4 GB оперативна памет. Смартфона е с 64 GB вградена памет, която може да се разшири до 128 GB чрез microSD карта.

Що се отнася до камерите Nokia 6 е окомплектована с 16 Mpx основна камера на гърба и предна 8 Mpx селфи камера.

Nokia 6 е с инсталирана операционна система Android 7.0

Nokia 6 е с операционна система Android 7.0 и се захранва от несменяема батерия 3000 mAh. Устройството е с размери 154.00 х 75.80 х 7.85 (височина - ширина - дебелина) и тежи 167 гр.

Nokia 6 работи с две сим карти, а възможностите за връзка включват Wi-Fi, GPS, Bluetooth, USB OTG, FM, 3G и 4G. Сензорите които включва са Compass Magnetometer, Proximity sensor, Accelerometer, Ambient light sensor и Gyroscope.

Nokia 6 подробни характеристики

Подробни характеристики

  • Екран - IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors, 5.5 inches, 1080 x 1920 pixels 403 ppi Corning Gorilla Glass 3
  • Операционна система - Android OS, v7.0
  • Чипсет - Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430
  • CPU - Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
  • GPU - Adreno 505
  • Памет - 64 GB, 4 GB RAM, Card slot microSD, up to 256 GB (uses SIM 2 slot)
  • Основна камера 16 MP, f/2.0, засичане на лица, автофокус, панорама, двойна-LED светкавица, HDR.
  • Предна камера - 8 MP, f/2.0, 1.12 µm pixel size, 1080p
  • Видео – 1080p@30fps.
  • ДругиWLAN, Bluetooth, GPS (A-GPS, GLONASS), USB (microUSB v2.0, USB On-The-Go)
  • Браузър - HTML5
  • Батерия – Несменяема Li-Ion 3000 mAh
  • Размери - 154.00 х 75.80 х 7.85
  • Тегло – 167 гр.

За марката Nokia

За Nokia

Както повечето от нас си спомнят Nokia се използваше от милиони потребители и беше един от най-големите производители на мобилни телефони в света до появата на iPhone и Android смартфоните.

През 2014 г. подразделението на Nokia за устройства и услуги беше продадено на Microsoft. През 2016 г. финландската компания HMD Global купи част от бизнеса за мобилни устройства на Microsoft и притежава лицензно споразумение, което й позволява да произвежда мобилни устройства с марката Nokia.

Публикуване на коментар

0 Коментари