Най-популярният сайт за игра на шах онлайн

Шахматът или по-често използваното шах е игра, която се играе от двама души.

Шахът е игра, която се играе на квадратно поле разделено на 64 (8x8) квадрата. Цветовете на полетата са черен и бял, като се редуват.

Online Chess – играйте онлайн шах – правила

Всеки от играчите стартира с 16 фигури между които 8 пешки, 1 цар, 1 царица, 2 топа, 2 коня и 2 офицера. Всички фигури извършват движения по игралното поле, като целта е да се създаде ситуация, при която да се плени царя на противника.

Тази ситуация се нарича мат или матиране на противника. Всички игрални фигури се движат по точно определени шахматни правила. Винаги стартират първо белите фигури. Фигурите както споменахме се движат по правила, които също позволяват „обиране“ на противниковите фигури.

Всяка една обрана фигура може да бъде възстановена отново, ако пешка достигне до края на игралното поле.

Платформа за онлайн шах

Chess.com стартира през 2005 г., когато двама приятели решават да създадат онлайн платформа за игра на шах.

Целта на създателите е да създадат онлайн сайт, където потребителите да играят в безопасна и приятелска среда, да намерят нови приятели, да имат възможност да запазват игрите си, да споделят идеи и да се учат един от друг.

Повече от 1 милион онлайн  шахматни партии се играят дневно на платформата

Chess.com всеки ден е домакин на повече от 1 милион шахматни партии. Повече от 100 души, като програмисти, редактори на съдържание и поддръжка за потребителите се грижат за коректната работа на сайта.

Екипа е мултинационален (от 12 държави) и изцяло виртуален (без офис). Chess.com поддържа повече от 50 шахматисти, треньори и професионалисти от световна величина, като им плаща за да създават страхотно съдържание.

Chess.com се опитва да бъде нещо повече от сайт за онлайн шах, като създава общност, в която шахматните фенове от цял свят са сигурни и щастливи, докато израстват, като играчи.

Посетете сайта и играйте онлайн шах

Специални ходове

  • Рокада – това е специален ход, който царя има право да извърши само веднъж на всяка игра. Рокадата е ход, при който царя се мести две полета към топа, а топа се поставя от другата страна на царя;
  • Произвеждане – когато пешка достигне до края на игралното поле тя може да бъде заменена с фигура по желание;

Специални ходове при игра на шах

Край на партията

Не винаги една партия шах може да завърши с мат. Противниковия играч може да се предаде, ако ситуацията изглежда безнадеждна или партията да завърши наравно (Реми).

Реми може да се постигне в много ситуации включително и при договаряне на противниците.

Има Реми при невъзможност за матиране на противниковия играч, патова ситуация, трикратно повторение на позицията или петдесет ходовото правило.

Публикуване на коментар

0 Коментари