Как да изберем домейн име за сайт, блог или форум?

Избирането на домейн е първият въпрос, който изниква когато решите да създадете свой собствен сайт.

Всъщност вие какво си мислите, че трябва да направите за да изберете домейн име за сайта си? Дали това е толкова важно?

Как да изберем домейн име за сайт, блог или форум?

Изборът на домейн е важен и ключов момент за сайта и вашия бизнес. Подходящото домейн име може да издигне бизнеса ви, а неподходящото да го срине. Още с първите опити, които ще направите ще разберете, че това не е толкова проста задача.

Ще се окаже, че всички оригинални идеи, които сте имали вече са регистрирани от други. Хубаво е преди да предприемете каквото и да било, да се образовате, да отделите време да почетете.

В уеб пространството има толкова полезна информация откъде да започнете, върху какво да се съсредоточите и как да продължите до финала на процеса. Ще ви успокоим, свободни домейн имена има достатъчно, не бързайте изяснете си всички въпроси и тогава действайте.

Защо е важен изборът на домейн?

Повечето потребители искат домейн име, което звучи впечатляващо и им харесва. Много е хубаво да харесвате вашия домейн, но много по-важно е той да работи за вас, да ви носи печалба и да движи бизнеса ви.

Защо е важен изборът на домейн?

Вашият URL е първото нещо, което потребителят ще забележи, когато посети сайта ви. Доброто име на домейн винаги прави впечатление, докато лошият избор може да изгони посетителите много бързо.

Има много условия, на които трябва да отговаря един домейн за да сте сигурни, че той е правилният избор. Да започнем с нещо елементарно, като това да можете да го издиктувате успешно по телефона например.

Важна е дължината на домейна, дали има тирета, как са изписани някои букви от кирилицата, които не съществуват в латиницата и много други важни подробности, на които трябва да обърнете внимание.

Съвети при избор на домейн

  • Избирайте кратко домейн име за да бъде запомняно и произнасяно по-лесно. Вече почти не се намират кратки имена при разширенията, които се използват най-често (.com, .bg. .eu, .org). Постоянно се пускат нови домейн разширения, така че не се отчайвайте, винаги можете да изберете, кратко и запомнящо се име. Разбира се името трябва да е кратко, но смислено;
  • Домейн името не трябва да предизвиква объркване. Всички знаем, че повечето домейни се изписват на латиница, при която липсват ключови букви от кирилицата (ш, щ, ц, ъ, ь, ц, й). Тези букви могат да бъдат изписани на латиница по няколко начина, внимавайте да не стане преплитане. Ако все пак името, което търсите е заето, можете да регистрирате и домейн изцяло на кирилица. Този безплатен онлайн конвертор за домейн на кирилица може да ви е от полза;
  • Името на домейна да отговаря на информацията в сайта. Това е много важно условие за това вашия сайт да се открива на по-предни позиции в резултатите от търсене в Google. Подходящата дума за избор на домейн ще ви улесни значително на по-късен етап в процеса по SEO оптимизация за търсачки;
  • Избор на домейн разширение. В момента най-популярното домейн разширение е .com, но все пак е важно и името, което търсите да е свободно. Обърнете внимание и на разширения, като .me, .be, .tv, .tm, които можете да използвате в комбинация с основното име, като например vijte.me. Най-новите домейн разширения от типа на .moda, .media, .farm и др., могат още повече да разширят възможностите на вашия бизнес;
  • Създайте собствена марка, измислете оригинална нова дума, както направиха гигантите Google, Facebook, Yahoo, Twitter, Bing, Instagram. Най-важното нещо което ги обединява, е че лесно се запомнят и произнасят.

Съвети при избор на домейн

Когато сте готови с избора на вашето домейн име не отлагайте дълго закупуването му, дори всичко да е в начален стадий защото могат да ви изпреварят.

Все пак базата данни с домейн имената е налична за потребители от целия свят, във всеки един момент на някой може да му хрумне да регистрира точно това което сте избрали.

И най-накрая колкото и малък да е вашият бизнес не се занимавайте с безплатни домейни, отделете средства и изберете нещо качествено.

Публикуване на коментар

0 Коментари