Какво е това BitCoin?

Bitcoin е криптовалута и световна платежна система. Това е първата децентрализирана цифрова валута, тъй като системата работи без централна банка или администратор.

Мрежата е Peer-to-Peer и транзакциите се осъществяват директно между потребителите без посредник.

Какво е това BitCoin?

Тези транзакции се проверяват от мрежови центрове, чрез използване на криптография и се записват в публичен разпределителен регистър, наречен блок-верига. Bitcoin е създаден от неизвестен човек или група от хора представени под името Satoshi Nakamoto и е стартиран, като софтуер с отворен код през 2009 г.

Bitcoins са създадени, като награда за процес, известен като Mining (копаене или добиване). Те могат да бъдат обменяни с други валути, продукти или услуги. Към февруари 2015 г. над 100 000 търговци и търговски фирми са приели Bitcoin като средство за разплащане.

Изследвания направени от Университета в Кеймбридж, предвиждат, че през 2017 г. ще има 2.9-5.8 милиона уникални потребители, използващи криптограментен портфейл, повечето от които ще използват Bitcoin.

BitCoin етимология

Етимология

Думата Bitcoin се появява за първи път и е дефинирана в Бялата книга на 31 октомври 2008 г. Тя е съставена от думите Bit (нещо малко) Coin (монета).

История

На 18 август 2008 г. е регистрирано името на домейна "bitcoin.org". През ноември същата година, линк към статия, създадена от Сатоши Накамото, озаглавена Bitcoin: Електронна касова система (Peer-to-Peer) е публикувана в пощенския списък с криптографии.

През януари 2009 г. Накамото обявява Bitcoin като софтуер с отворен код и го пуска на сайта SourceForge. Идентичността на Накамото остава все още неизвестна. През януари същата година Bitcoin мрежата се появява на бял свят, след като Сатоши Накамото извади първия блок на веригата, известен като генезис блок.

BitCoin mining

Mining

Bitcoin се създава, като заплащане за работа по криптиране извършена с изчислителните възможности на компютрите на потребителите. Процесът на добив чрез изчисления се нарича на жаргон „копаене“ или „добиване“ от английски mining“.

За добива на крипто валутата са необходими значителни изчислителни ресурси. Всеки потребител може да използва своя компютър за да добива виртуалната валута, но с течение на времето този процес става все по-труден.

В днешно време за да добивате крипто валута ще са ви нужни изключително мощни процесори, висок клас видео карти и дълги часове компютърна работа.

Особености на Bitcoin

Особености на Bitcoin

  • Децентрализираност – никой не осъществява парична политика;
  • Лесно управление – регистрацията се създава за секунди;
  • Анонимност – притежанието на биткойн адреси не се обвързва с имена, адреси и друга информация;
  • Прозрачност – информация за всяка транзакция;
  • Минимални такси;
  • Бързина – заявките се обработва много по-бързо от традиционните банките;
  • Необратимост – ако изпратите биткойни не можете да ги върнете, освен ако получателя не реши това.

Криптовалутите за повечето от нас са нещо странно и вероятно несигурно в момента. Но тази неяснота обаче не пречи на милиони хора по целия свят да вложат свои пари в тях. И това разбира се не остана незабелязано.

Основните борси също се впуснаха в тази посока и заложиха своя авторитет в полза на Bitcoin валутата. А дали тя ще се окаже пирамида или сапунен балон само времето може да покаже. Както се казва ще поживеем ще видим.

Инфо: Wikipedia

Публикуване на коментар

0 Коментари