Как да сканираме компютъра за вируси с Google Chrome

Някои експерти по киберсигурността, както и редовните потребители бяха изненадани да научат за инструмент на Chrome, който сканира компютрите с операционна система Windows за злонамерен софтуер. Но няма никаква причина да се учудвате.
Браузърът, който вероятно използвате, за да прочетете тази статия, сканира практически всички файлове на вашия компютър с Windows. И вероятно сте нямали представа, докато не четете това. Не се притеснявайте, не сте единственият.
През 2017 година Google обяви някои ъпгрейди за Chrome, който е най-използваният браузър в света. Компанията обеща да направи сърфирането в Интернет на компютрите с операционна система Windows по-безопасно, добавяйки на Chrome „основни антивирусни функции". Google подобри инструмента Chrome CleanUp Tool за потребителите на Windows, използвайки софтуер от киберсигурността на антивирусната компания ESET.


Как да сканираме компютъра с Google Ghrome


 1  За да сканирате компютърът си с Google Ghrome, разбира се първо трябва да отворите браузъра и да кликнете върху трите отвесни точки горе в дясно и да изберете „Настройки“ от падащото меню, както е отбелязано на картинката.


 2  Ще ви се отвори страницата с „Настройки“, където най-долу трябва да кликнете върху „Разширени“.


 3   Ще ви се отворят допълнителни настройки и отново трябва да превъртите страницата до най-долу, където ще забележите опцията „Почистване на компютъра“. Кликнете върху нея.


 4   Това е финалната дестинация, където трябва да кликнете върху „ТЪРСЕНЕ“, за да може Chrome да сканира компютърът ви и евентуално да намери злонамерен софтуер.


 5   Ще ви се появи съобщение „Извършва се проверка за опасен софтуер“. Можете да продължите работата си докато браузърът завърши проверката.


 6   Ако системата ви е чиста ще ви се появи съобщение „Няма намерен опасен софтуер“, но ако все пак бъде открито потенциално нежелано съдържание, ще бъдете подканени да го премахнете.


Сигурността на системата е процесът на предотвратяване и откриване на неразрешено използване на вашия компютър. Мерките за предотвратяване ви помагат да спрете неоторизирани потребители (хакери) от достъп до която и да е част от вашата компютърна система. Откриването на потенциално нежелан софтуер ви помага да определите дали някой се опитва да влезе в системата ви, дали този опит е успешен и какво можем да направим за да прекратим това. Затова според мен можем само да приветстваме подобни опити за допълнително подсигуряване на браузъра, който е една от вратите, през които преминава подобен зловреден софтуер. Разбира се друг е въпроса, че все пак трябва да сме информирани за подобни инструменти, които получават достъп до нашата система.

Коментари

ПОПУЛЯРНИ

ТОП 5 на най-добрата безплатна програма за записване на дискове CD-DVD 2019

ТОП 5 на най-добрия безплатен онлайн PDF редактор на текст 2019

Как да проверя дали домейна на сайта ми е наказан и е в черния списък на Google