Как да сканираме компютъра за вируси с Google Chrome?

Някои експерти по киберсигурността, както и редовните потребители бяха изненадани да научат за инструмент на Chrome, който сканира компютрите с операционна система Windows за злонамерен софтуер. Но няма никаква причина да се учудвате.

Знаете ли как да сканираме компютъра за вируси?

Браузърът, който вероятно използвате, за да прочетете тази статия, сканира практически всички файлове на вашия компютър с Windows. И вероятно сте нямали представа, докато не четете това. Не се притеснявайте, не сте единственият.

През 2017 година Google обяви някои ъпгрейди за Chrome, който е най-използваният браузър в света. Компанията обеща да направи сърфирането в Интернет на компютрите с операционна система Windows по-безопасно, добавяйки на Chrome основни антивирусни функции".

Google подобри инструмента Chrome CleanUp Tool за потребителите на Windows, използвайки софтуер от киберсигурността на антивирусната компания ESET.

Как да сканираме компютъра с Google Ghrome

 1  За да сканирате компютърът си с Google Ghrome, разбира се първо трябва да отворите браузъра и да кликнете върху трите отвесни точки горе в дясно и да изберете „Настройки“ от падащото меню, както е отбелязано на картинката.

Как да сканираме компютъра с Google Ghrome

 2  Ще ви се отвори страницата с „Настройки“, където най-долу трябва да кликнете върху „Разширени“.

Отворете разширените настройки на Google Chrome

 3   Ще ви се отворят допълнителни настройки и отново трябва да превъртите страницата до най-долу, където ще забележите опцията „Почистване на компютъра“. Кликнете върху нея.

Отворете настройките за почистване на компютъра

 4   Това е финалната дестинация, където трябва да кликнете върху „ТЪРСЕНЕ“, за да може Chrome да сканира компютърът ви и евентуално да намери злонамерен софтуер.

Стартирайте инструмента за сканиране на компютъра

 5   Ще ви се появи съобщение „Извършва се проверка за опасен софтуер“. Продължете работата си докато браузърът завърши проверката.

Продължете работата си докато се извършва сканиране

 6   Ако системата ви е чиста ще ви се появи съобщение „Няма намерен опасен софтуер“, но ако все пак бъде открито потенциално нежелано съдържание, ще бъдете подканени да го премахнете.

Ако бъде открито нежелано съдържание ще бъде премахнато

Сигурността на системата е процесът на предотвратяване и откриване на неразрешено използване на вашия компютър.

Мерките за предотвратяване ви помагат да спрете неоторизирани потребители (хакери) от достъп до която и да е част от вашата компютърна система.

Откриването на потенциално нежелан софтуер ви помага да определите дали някой се опитва да влезе в системата ви, дали този опит е успешен и какво можем да направим за да прекратим това.

Затова според мен можем само да приветстваме подобни опити за допълнително подсигуряване на браузъра, който е една от вратите, през които преминава подобен зловреден софтуер.

Разбира се друг е въпроса, че все пак трябва да сме информирани за подобни инструменти, които получават достъп до нашата система.

Публикуване на коментар

0 Коментари