Как да използвам и добавя собствен домейн в Blogger

Много потребители използват платформата на Blogger за създаване на своите блогове. Повечето от блоговете са любителски но много от тях са на професионално ниво и потребителите желаят да добавят собствено домейн име.

Когато създавате своя блог в Blogger първоначалното му името в Blogspot е (име.blogspot.com).

Добавете домейн по желание към платформата Blogger

Тази статия ще ви погне как да използвате и добавите собствен домейн в
Blogger, като името на вашия блог ще изглежда така (вашетоиме.com / .eu / .org / .net и др.).

Според Google можете да променяте тази опция по всяко време без това да оказва влияние върху вашето съдържание, без значение от варианта, който изберете.

Настройки за добавяне на домейн в Blogger

Преди да започнете с промяната на адреса на вашия блог в Blogger трябва да имате закупено собствено домейн име. В интернет можете да намерите огромен брой фирми, както български така и чуждестранни, от които да закупите свой собствен домейн.

Цените за закупуване на домейн между различните „Регистратори“ са изравнени или с малка разлика, като моя съвет е да изберете фирма, която е популярна и с традиция на този пазар.

Влезте в настройки за да добавите домейна

.1. След като приключите със закупуването на домейн влезте в акаунта си в Blogger и намерете вашия блог. От менюто на блога в ляво изберете „Настройки“, след което кликнете на „Основни“.

В дясно ще ви се отворят множество настройки, обърнете внимание на „Публикуване“. Кликнете върху линка (+ Настройте URL адрес на трета страна за блога сиНасочете собствения си регистриран URL адрес към блога си).

Добавете новият домейн в полето

.2. Ще ви се отворят настройките за домейн на трета страна, в полето (http://) отбелязано на картинката попълнете адреса на новият домейн, като задължително трябва да започва с WWW за да работи коректно и натиснете „Запазване“.

Първоначално ще получите съобщение за грешка

.3. След като натиснете бутон „Запазване“ ще ви се появи съобщение „Грешка 12. Не успяхме да потвърдим правата ви за този домейн“.

Под съобщението отбелязано на картинката с розово поле ще видите и две стойности за CNAME, които се състоят от две части ИМЕ и НАСОЧВАНЕ.

Данните за първия CNAME са еднакви за всички за ИМЕ (NAME) се попълва „wwwа за НАСОЧВАНЕ (TARGET) „ghs.google.com”.

Вторият CNAME е индивидуален за блога ви и за вашия акаунт в Google следователно за всеки потребител.

Направете настройките на домейна

.4. Сега отидете на сайта на регистратора на вашия домейн, влезете в контролния панел и намерете къде са настройките на Domain Name System (DNS). Сега трябва да добавите двете CNAME стойности.

Контролният панел на всички Регистратори на домейни, като визия се различава, но функционалността е една и съща. На картинката е показан пример за настройки на DNS за домейн, кликнете на (Type) на български „Вид запис“ и изберете „CNAME“.

Добавете първия CNAME запис, като в полето Nameпопълнете само www а в полето Target“ „ghs.google.comи запазете с бутон Safe“. По същия начин трябва да добавите и втория CNAME запис.

За да работи вашия домейн и без да пишете www в браузъра трябва да добавите и четири A-records, като за целта Blogger ви предоставя четири IP адреса (216.239.32.21 / 216.239.34.21 / 216.239.36.21 / 216.239.38.21). Добавянето става по същия начин но вместо CNAME избирате A-records.

Когато добавите новият домейн всичко трябва да е нормално

.5. След като направите настройките на вашия домейн е добре да изчакате от 1 до 24 часа за да се обновят промените на сървъра.

След час или на следващия ден влезте в Blogger и добавете отново вашият домейн, вече всичко трябва да е ОК. След като го добавите в полето отбелязано на картинката поставете отметка за да работи вашия домейн и без да изписвате WWW в браузъра.

За да заработи новия домейн може да се наложи да изчакате отново 24 часа, бъдете търпеливи.

Ако искате да добавите безплатно домейн име на вашия блог прочетете статията "ТОП 5 сайтове предлагащи безплатен домейн на кирилица".

Публикуване на коментар

0 Коментари