Как да използвам и добавя собствен домейн в Blogger

Много потребители използват платформата на Blogger за създаване на своите блогове. Повечето от блоговете са любителски но много от тях са на професионално ниво и потребителите желаят да добавят собствено домейн име. Когато създавате своя блог в Blogger първоначалното му името в Blogspot е (име.blogspot.com). Тази статия ще ви погне как да използвате и добавите собствен домейн в Blogger, като името на вашия блог ще изглежда така (вашетоиме.com / .eu / .org / .net и др.). Според Google можете да променяте тази опция по всяко време без това да оказва влияние върху вашето съдържание, без значение от варианта, който изберете. Преди да започнете с промяната на адреса на вашия блог в Blogger трябва да имате закупено собствено домейн име. В интернет можете да намерите огромен брой фирми, както български така и чуждестранни, от които да закупите свой собствен домейн. Цените за закупуване на домейн между различните „Регистратори“ са изравнени или с малка разлика, като моя съвет е да изберете фирма, която е популярна и с традиция на този пазар.

.1. След като приключите със закупуването на домейн влезте в акаунта си в Blogger и намерете вашия блог. От менюто на блога в ляво изберете „Настройки“, след което кликнете на „Основни“. В дясно ще ви се отворят множество настройки, обърнете внимание на „Публикуване“. Кликнете върху линка (+ Настройте URL адрес на трета страна за блога сиНасочете собствения си регистриран URL адрес към блога си).

.2. Ще ви се отворят настройките за домейн на трета страна, в полето (http://) отбелязано на картинката попълнете адреса на новият домейн, като задължително трябва да започва с WWW за да работи коректно и натиснете „Запазване“.

.3. След като натиснете бутон „Запазване“ ще ви се появи съобщение „Грешка 12. Не успяхме да потвърдим правата ви за този домейн“. Под съобщението отбелязано на картинката с розово поле ще видите и две стойности за CNAME, които се състоят от две части ИМЕ и НАСОЧВАНЕ. Данните за първия CNAME са еднакви за всички за ИМЕ (NAME) се попълва „www” а за НАСОЧВАНЕ (TARGET) „ghs.google.com”. Вторият CNAME е индивидуален за блога ви и за вашия акаунт в Google следователно за всеки потребител.

.4. Сега отидете на сайта на регистратора на вашия домейн, влезете в контролния панел и намерете къде са настройките на Domain Name System (DNS). Сега трябва да добавите двете CNAME стойности. Контролният панел на всички Регистратори на домейни, като визия се различава но функционалността е една и съща. На картинката е показан пример за настройки на DNS за домейн, кликнете на (Type) на български „Вид запис“ и изберете „CNAME“. Добавете първия CNAME запис, като в полето „Name“ попълнете само www а в полето „Target“ „ghs.google.comи запазете с бутон „Safe“. По същия начин трябва да добавите и втория CNAME запис. За да работи вашия домейн и без да пишете www в браузъра трябва да добавите и четири A-records, като за целта Blogger ви предоставя четири айпи адреса (216.239.32.21 / 216.239.34.21 / 216.239.36.21 / 216.239.38.21). Добавянето става по същия начин но вместо CNAME избирате A-records.

.5. След като направите настройките на вашия домейн е добре да изчакате примерно 24 часа за да се обновят промените на сървъра. На следващия ден влезте в Blogger и добавете отново вашият домейн, вече всичко трябва да е ОК. След като го добавите в полето отбелязано на картинката поставете отметка за да работи вашия домейн и без да изписвате www в браузъра. За да заработи новия домейн може да се наложи да изчакате отново 24 часа, бъдете търпеливи.

Ако искате да добавите безплатно име на вашия блог прочетете статията "ТОП 5 сайтове предлагащи безплатен домейн на кирилица".

Коментари

ПОПУЛЯРНИ

ТОП 5 на най-добрата безплатна програма за записване на дискове CD-DVD 2019

ТОП 5 на най-добрия безплатен онлайн PDF редактор на текст 2019

Как да проверя дали домейна на сайта ми е наказан и е в черния списък на Google