Как да почистим своя Windows компютър за по-бърза работа?

Компютърът ви започва да работи бавно, отнема ви много време да отваряте файлове и програми, понякога забива.

Не се притеснявайте не е време за нов компютър или преинсталация на вашия Windows.

Как да почистим компютъра за да работи по-бързо

Колкото внимателно и добросъвестно да използвате персоналния си компютър с течение на времето се натрупват нежелани записи в системните регистри, грешки, темпови файлове и неговата производителност намалява.

Тази статия ще ви помогне да почистите вашия компютър на няколко етапа от нежелани файлове и да подобрите скоростта му на работа.

Изчистване на темповите папки

Изчистване на темповите папки на компютъра

При всяко стартиране на операционната система и при работа с инсталираните програми се създават стотици ненужни темпови файлове. Затова първата стъпка за подобряване скоростта на работа на вашия персонален компютър с Windows е изчистване на темповите папки от натрупани ненужни файлове.

За целта кликнете на START / All Programs / Accessories / Windows Explorer, и след като се отвори програмата копирайте този път „C:\Users\ПОТРЕБИТЕЛСКО-ИМЕ\AppData\Local\Temp“ в адрес бара отбелязан на картинката. Разбира се „Потребителско-име“ трябва да се промени с името на акаунта, с който влизате на вашия компютър на латиница.

Ще ви се отвори папка Tempс множество файлове, които трябва да маркирате и да изтриете защото са ненужни и затормозяват работата на вашия компютър. Повторете същата операция, като влезете и тук „C:\Windows\Temp”.

Забележка: Някои файлове не могат да бъдат изтрити защото се използват от работещи програми.

Изчистване на данни с история от интернет

Когато сърфирате в интернет във вашия браузър се натрупва много информация, като „История на браузването“, „История на формулярите и търсенията“, „Бисквитки“, „Пароли“, „Кеш“, „Предпочитания за сайтове“ и др, до толкова, че да затормозява работата на вашия компютър.

Трябва да знаете, че „Бисквитките“ съдържат огромно количество информация с личните ви данни, които могат да бъдат използвани без ваше знание.

Изчистване на „Историята“ на Internet Explorer

.1. Изчистване на „Историята“ на Internet Explorer. Преди да изчистите „Историята“ трябва да знаете, че след тази манипулация ще бъдат премахнати адресите на всички посещавани сайтове.

Така че не забравяйте да добавите любимите си сайтове във фаворити. Когато сте готови кликнете на Tools / Delete browsing historyотбелязано на картинката, ще се отвори изскачащ прозорец.

По подразбиране са отметнати всички възможности, ако не искате дадена информация да бъде изтрита просто махнете отметката и натиснете Delete“.

Изчистване на „Историята“ на Mozilla Firefox

.2. Изчистване на „Историята“ на Mozilla Firefox. Mozilla Firefox е един от най-използваните браузъри от потребителите.

За да изчистите информацията от браузъра, кликнете на „История / Изчистване на скорошна история“, ще се отвори малък прозорец, изберете данните, които да бъдат премахнати и натиснете „Изчисти сега“.

Премахване на програми, които не ползваме

Премахнете програмите, които не използвате

На всички ни се е случвало да инсталираме и тестваме нови програми, като в последствие не ги ползваме. Желателно е тези програми да бъдат премахнати защото някои от тях периодически проверяват за ъпдейти и могат също да забавят работата на вашия компютър.

Премахването на неизползваемите програми става лесно, кликнете на Start / Control Panel / Programs and Features“. Когато  отворите страницата с инсталираните програми, прегледайте ги задълбочено и деинсталирайте тези, които не използвате.

Деинсталирането става, като кликнете веднъж върху избраната програма и върху появилия се бутон Uninstall“.

Намаляване броя на стартиращите при пускане на Windows програми, използвайки System Configuration „msconfig”

Намаляване на броя на стартиращите с Windows програми

Когато включите компютъра се зареждат и стартиращи програми. Някои от тези програми са нужни за нормалната работа на компютъра, други са настроени да стартират по подразбиране, след като ги инсталирате. Така с течение на времето се натрупват много стартиращи програми, като работата на компютъра става тромава и производителността му пада.

Блокирането на стартиращи програми със System Configurationmsconfigе много полезно за подобряване работа на компютъра. За да използвате тази конфигурация на системата трябва да сте влезли, като „Администратор“.

След като направите това кликнете на Startи в полето за търсене отбелязано на картинката напишете командата msconfig, в резултатите ще се появи програма със същото име отворете я. В горната част кликнете на Startup“, ще се отворят всички стартиращи програми.

Разгледайте ги внимателно и махнете отметките пред програмите, които не искате да стартират при пускане на компютъра и натиснете Applyслед товаOK”. Ще се появи съобщение подканващо ви да рестартирате компютъра, направете го и избраните програми няма да стартират с Windows.

Почистване на компютъра с Disc Cleanup

Почистете компютъра с Disc Cleanup

Disc Cleanup е една много полезна програма за почистване на вашия хард диск от временни файлове, премахва грешки, системна информация и др., която не ви е нужна, като освобождава място и подобрява значително скоростта на компютъра.

За да стартирате програмата отидете на Start / All Programs / Accessories / System Tools / Disc Cleanup“. Когато се отвори изберете дял от вашия хард диск (C: / D:) и натиснете OKза да започне да сканира.

Когато сканирате за пръв път това може да отнеме доста време поради големия брой натрупани нежелани файлове, бъдете търпеливи. През това време можете да използвате компютърът си по предназначение.

Когато приключи сканирането ще се отвори нов прозорец с информация колко място ще освободите от различните сектори на проверка. Разгледайте ги внимателно и маркирайте с отметка секторите, които да бъдат почистени и натиснете OKи избраните файлове ще бъдат изтрити.

Дефрагментиране на хард диска с Disk Defragmenter

Дефрагментирайте хард диска с Disk Defragmenter

След като сме преминали през няколкото стъпки до тук за почистване на компютъра от натрупани файлове, ненужна информация и неизползвани програми е време за дефрагментация на хард диска.

С течение на времето при експлоатация на компютъра файловете на хард диска се фрагментират (разбъркват), което допълнително затормозява неговата работа. Дефрагментирането с Disc Defragmenter подрежда последователно файловете на хард диска, което облекчава процесора и подобрява неговата работа.

За да отворите програмата кликнете на Start / All Programs / Accessories / System Tools / Disc Defragmenter“. Когато отворите програмата, тя ще ви  покаже текущото състояние на хард диска, за да разберете дали е за дефрагментация изберете някой от неговите дялове (C: / D:) и натиснете бутон Analyze“.

Може да ви излезе съобщение за администраторски достъп и покана за вашата парола, въведете я и го осигурете. Когато Windows завърши анализа на диска и процента на фрагментация е над 10 трябва да го дефрагментирате.

Кликнете върху бутон Defragment diskи бъдете търпеливи, процеса на дефрагментация продължава от няколко минути до няколко часа. По време на дефрагментацията можете да използвате компютърът си.

Актуализация на Windows

Актуализиране на Windows

За по-добра работата на компютъра можете да ъпдейтнете Windows. Ако искате операционната система да е винаги актуализирана трябва да включите опцията за автоматичен ъпдейт.

По-добра сигурност и надеждност на системата предоставят важните актуализации. Препоръчителните актуализации могат да решат някои проблеми на вашия Windows и да подобрят неговата работа.

За да направите настройките за автоматично актуализиране, кликнете на Start / Control Panel / Windows Update / Change Setting“. В новия прозорец кликнете на падащото меню и изберете Install updates automatically (recommended)“ отбелязано на картинката и натиснете OK“.

Сега вече компютърът ви ще се актуализира автоматично. Ако искате да проверите за налични ъпдейти ръчно кликнете на Start / Control Panel / Windows Update / Check for updatesи изчакайте докато системата търси нови актуализации.

Когато се покажат наличните актуализации натиснете Install updates“. Някои актуализации може да изискват рестартиране на компютъра за да завърши инсталирането.

Механично почистване на вашия компютър

Почистете механично вашия компютър

Разбира се за да е в кондиция компютърът, той трябва да се почисти от мръсотията и натрупания прах. Това е от особено значение за лаптопите защото при тях охлаждането е от първостепенна важност поради спецификата на кутията, компактните размери и прахът пречещ на вентилацията.

Топлината отделяна от хард диска, процесора, видео картата и др. се задържа в кутията, което води до забавяне работа на компютъра и съкращава живота на компонентите му. Ако сте закупили лаптоп преди година или две той вероятно вече да е пълен с прах. Прахът запушва вентилационните отвори и радиатора, което възпрепятства правилното охлаждане на системата.

Дори да почистите отворите на вентилаторите само отвън това ще подобри до известна степен неговото охлаждане. Ако решите да почистите лаптопа и отвътре, преди това изключете захранването и извадете батерията му.

Разбира се ако можете да отделите средства компютърните фирми предлагат услугата „почистване на компютър“, което включва смазване на вентилаторите, смяна на термопастите и др.

Публикуване на коментар

16 Коментари

  1. Много ми помогна. Тъй като не разбирам нищо от това. След инструкциите дадени тук мога да твърдя , че следващия път ще се справя и без инструкции

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радваме че сте успели, връщайте се при нас този блог е създаден за вас.

      Изтриване
  2. Анонименавгуст 19, 2016

    По някакъв начин мисля че именно тези Актуализация на Windows пречат на моя компютър...Когато за първи път пуснах тези актуализации на следващия ден лаптопа ми започна яко да забива и лагва...какъв е проблема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, ами мисля че не актуализациите е времето в което се актуализира Windows е възможно забиване при по-слаби процесори.

      Изтриване
  3. Тази статия не ми помогна с нищо. Под почистване, исках да разбера, как да махна абсолютно всичко ненужно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако правите периодично стъпките описани в статията мисля че няма да имате проблем с кондицията на компютъра си. Вие имате ли конкретен проблем, иначе всичко ненужно се маха, като си преинсталирате компютъра :). Има разбира се и специализирани програми за по-сериозно почистване но според мен това, което е описано в статията е напълно достатъчно.

      Изтриване
  4. Анонименмай 28, 2017

    Можете ли да предложите същото за windows 10/Google Chrome ?

    ОтговорИзтриване
  5. Windows 7 и Windows 10 много си приличат, темповите папки и програмите за почистване са на същото място. Изчистването на историята на Google Chrome става като напишете chrome://history/ в адресната лента на браузъра и в страницата, която ви се отвори изчистете данните от сърфирането.

    ОтговорИзтриване
  6. На мен много ми помогна..благодаря.

    ОтговорИзтриване
  7. Радваме се статията е написана за вас.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Сдобих се с "нов" лаптоп, Уиндоус имаше нужда от актуализации,които направих, но след тях машината започна да забива.Стартирах почистване на диск C, но почистих само файловете, които бях сигурна, че мога да изтрия. Програмата за дефрагментиране на диска показваше, че за диск С никога не е изпълнявано.Анализа показа 34% фрагментирани.Стартирах дефрагментирането, което става доста бавно, но се притеснявам да не би да не е трябвало да дефрагментирам понеже системата е NTFS? Четох , че не е нужно дефрагментиране за нея.

    ОтговорИзтриване
  9. С коя версия на Windows сте? Възможно е забиването да е от проблемен драйвер след ъпдейта.

    ОтговорИзтриване
  10. Windows 7 Ultimate . Драйвърите също актуализирах с Driver Booster 4.4. Уиндоус продължава да намира и прави актуализации, и не съм сигурна до колко е добре това за системата. Дефрагментирането на диск С, грешка ли е?

    ОтговорИзтриване
  11. Понякога тези програми за актуализиране на драйвери най-новите но не винаги най-подходящите драйвери. Windows е нормално да прави често актуализации оставете го да се ъпдейтва. Дефрагментирането не е грешка. Възможно е компютъра да ви бави когато сваля ъпдейти.

    ОтговорИзтриване
  12. Какво препоръчвате за актуализиране на драйвърите? Докато Уиндоус сваля и инсталиреа актуализации не използвам лаптопа.Сега, като че ли, работи малко по-добре. В момента прави последни (надявам се) 2 актуализации (започна от 209 !).В хронологията обаче виждам, че не всички са успешни. :(

    ОтговорИзтриване
  13. Оставете Windows да ви актуализира автоматично драйверите и ако имате проблем тогава търсете решение.

    ОтговорИзтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)