Какво е това компютърен вирус?

Компютърните вируси са малки софтуерни програми или част от код, чието предназначение е да се разпространяват от един компютър на друг и да се намесват в работата на компютъра.

Вирусите често изпълнява някакъв вид вредно въздействие върху инфектираните компютри, като например кражба на дисково пространство или забавяне на процесора, достъп до лична информация, повреждане на данни, показване на политически или хумористични съобщения на екрана на потребителя, получаване на спам в пощата, или дори компютъра да стане безполезен.

Какво е това компютърен вирус?

Въпреки това, не всички вируси имат разрушителен характер или опитват да скрият себе си - същностната характеристика на вирусите е, че те са самовъзпроизвеждащи се компютърни програми, които се инсталират без съгласието на потребителя.

Чрез използване на интернет на вашия компютър, можете да се натъкнете и да се заразите с компютърни вируси. Много компютърни вируси се блокират, преди те да могат да започнат своето действие, но все повече нараства загрижеността за това, което причиняват.

Компютърният вирус може да компрометира или да изтрие данни на вашия компютър, да използва програмата за електронна поща, за да се разпространи и в други компютри, или дори да изтрие или криптира всичко на твърдия ви диск.

Компютърните вируси често се разпространяват от прикачени файлове в имейл съобщенията. Ето защо е много важно вие никога да не отваряте прикачени файлове по имейл, ако не познавате човека, който ви ги изпраща. Вирусите могат да бъдат маскирани, като прикачени файлове на смешни картинки, поздравителни картички или аудио и видео файлове.

Какво причиняват компютърните вируси?

Компютърните вируси също се разпространяват и чрез сваляне на файлове в интернет. Те могат да бъдат скрити в незаконен софтуер или други файлове или програми, които може да изтеглите.

За да избегнете компютърните вируси е важно да поддържате компютъра си ъпдейтнат с най-новите актуализации и антивирусни инструменти, за да останете информирани за последните заплахи.

Стартирайте компютъра, като стандартен потребител (не като администратор), и следвайте основните правила, когато сърфирате в интернет или изтегляте файлове.

Какво причиняват компютърните вируси?

Авторите на вируси използват и експлоатират подробно познаването на уязвимости в сигурността, за да получат достъп до изчислителни ресурси на своите домакини.

По-голямата част от вирусите атакуват системи, работещи под Microsoft Windows, използващи различни механизми да заразяват нови източници и често използващи сложни техники за анти-откриване / стелт стратегии за избягване на антивирусният софтуер.

Мотивите за създаване на вируси могат да включват търсене на печалба, желание за изпращане на политическо послание, лично забавление, авторът да докаже, че съществува уязвимост в софтуера, за саботаж и отказ на услуга, или просто защото те желаят да живеят такъв начин на живот.

Как да се предпазим от компютърните вируси?

Компютърните вируси в момента причиняват щети на стойност милиарди долари всяка година, което води до провал на системи, загуба ресурсите на компютъра, загуба на данни, увеличаване на разходите за поддръжка и др.

Как да се предпазим от компютърните вируси?

В отговор, са разработени безплатни антивирусни програми с отворен код и е създадена една цяла индустрия на антивирусен софтуер и онлайн антивирусни скенери за продажба или свободно разпространение на антивирусна защита на потребителите за различни операционни системи.

Въпреки че в момента не съществува антивирусен софтуер, който да е в състояние да открие всички компютърни вируси (особено нови), изследователите за компютърна сигурност активно търсят нови начини да се даде възможност на антивирусните решения за по-ефективно откриване на новопоявили се вируси, преди те вече да са станали широко разпространени.

Публикуване на коментар

0 Коментари