VirusTotal онлайн сканиране на файл и URL линк за вируси

VirusTotal, дъщерно дружество на Google, е безплатна онлайн услуга, която анализира файлове и URL адреси, като позволява идентифицирането на вируси, червеи, троянци и други видове злонамерено съдържание, открито от антивирусни машини и скенери на уебсайтове. В същото време онлайн антивируса може да се използва като средство за откриване на фалшиви положителни резултати, т.е. безвреден ресурс, засечен като злонамерен от антивирусните програми.


Как работи?


Това е най-лесната част. Трябва само да отворите уеб сайта на инструмента и да качите файл (до 128MB), да въведете URL адрес или да потърсите термин, който според вас може да е злонамерен.


Натиснете бутон „Сканиране“ за да качите файла, който искате да проверите. Ще ви се появи съобщение „Качване на файл, моля изчакайте и не затваряйте прозореца, докато качването не приключи.“


След като файла се качи ще ви се появи съобщение „Файлът Ви е на опашката за сканиране. Моля изчакайте докато сканирането започне.“


На страницата с резултати ще можете да прегледате, подробен анализ на въведения от Вас файл включително неговото име, използвания софтуер (включва повече от 60 от най-популярните антивирусни инструменти), активен резултат и др.


VirusTotal обединява повече от 60 антивирусни продукти и онлайн сканиращи машини, за да проверява за вируси, които самият антивирус на потребителя може да е пропуснал или да провери срещу фалшиви положителни резултати.


VirusTotal е страхотен онлайн антивирусен инструмент, който освен файлове може да проверява и URL адреси. Това е изключително важно и удобно защото можете да проверите съмнителен или непознат сайт преди да го посетите. Тъй като VirusTotal е онлайн скенер това означава, че може да се използва с всеки модерен браузър и операционна система. Макар че е важно да имате специализирана антивирусна програма под ръка, която да сканира файловете в реално време, VirusTotal е чудесен начин да получите второ мнение в определени моменти.


Публикуване на коментар

0 Коментари