Как да пазарувам, купувам стоки от eBay?

eBay е американска компания за електронна търговия, която предоставя на потребителите и бизнеса възможност за продажби чрез интернет.

eBay е една от най-популярните платформи за електронна търговия, където продавачи и купувачи са обединени в името на продажбите на стоки.

Как да пазарувам, купувам стоки от eBay?

Бизнеса на компанията е мултимилиарден с икономически операции локализирани в повече от 30 страни.

Платформата eBay е съвкупност от онлайн търг и търговски сайт, в който фирми и хора продават и купуват огромно разнообразие от стоки и услуги.

Какво е eBay?

Как работи eBay?

  • Продавачът качва информация за своя продукт, като това може да бъде всичко от антики до автомобили или от книги до спортни стоки. Продавачът избира да приема оферти за продукта тип онлайн търг или да предложи опцията Buy It Now“, която позволява стоката да бъде закупена веднага на определена фиксирана цена.
  • В онлайн търга наддаването за продукта стартира при цена определена от продавачът и остава в сайта на eBay за определен брой дни. След което купувачите наддават за продукта. Когато времето на търгът изтече, наддаването за стоката печели купувача с най-висока оферта.
  • Когато се използва опцията Buy It Nowкупувача, който пръв заплати цената на продавача получава стоката.

Как да пазарувам, купувам стоки от eBay?

Заплащането за стока в eBay зависи най-вече от това какъв начин на плащане приема продавачът.

За да разберете това прочетете внимателно описанието на продукта, за който искате да наддавате или да закупите.

Видео урок как да пазарувате от eBay

Повечето продавачи приемат PayPal, тъй като прехвърлянето на парите се извършва веднага и те могат бързо да изпратят стоката. За да разберете как да използвате PayPal прочетете статията „Как да направя регистрация в PayPal“.

Други начини за плащане са PayPal Credit, Credit cards and debit cards, Skrill, ProPay, Pay upon pickup, Escrow и др. Маят съвет е да използвате PayPal, като система за разплащане за покупка в eBay.

След като изберете начин на плащане следвайте стъпките за закупуване на стока от eBay.

Начало на регистрацията в eBay

 1  Като начало отидете на reg.eBay.co.uk за да се регистрирате. Само регистрирани потребители могат да продават или купуват в eBay.

Регистрацията е бърза, като за целта трябва да попълните собствено име (First name), фамилно име (Surname), имейл (Email), вашата парола (Password) и когато сте готови натиснете (Register). Тези от вас, които искат могат да използват регистрацията си във Facebook, като кликнат на (Continue with Facebook).

Потърсете продукт, който искате да купите

 2  Когато приключите с регистрацията ще бъдете отведени на началната страница, където в полето за търсене показано на картинката напишете на латиница името стоката, която търсите примерно Tablet и да натиснете „Search”.

Ще се покажат резултатите от търсенето

 3  Ще се отворят множество резултати отговарящи на думата за търсене Tablet“.

Всеки артикул има снимка, линк с името и опция за закупуване веднага Buy It Nowили възможностите за наддаване, като са показани офертите Bidsи времето до края на търга показани на картинката.

Потърсете допълнителна информация за стоката

 4  За да получите допълнителна информация за стоката щракнете върху линка с името или на картинката.

Преди да закупите продукта с опцията Buy It Nowили да наддавате проверете надеждността на продавача, като кликнете върху неговото потребителско име под Seller Informationи прочетете евентуалните коментари на други негови клиенти.

За да направите оферта в полето отбелязано на картинката под Current Bid“, въведете сумата, която сте готови да платите и кликнете върху бутон Place a Bid“. Избягвайте да правите оферти със закръглени цени, а използвайте суми, като „£ 12.32, което ви дава по-голям шанс за спечелване на търга с няколко пенса.

Потвърдете офертата и в новата страница ще разберете дали сте наддаван или сте с най-висока цена. Ако сте наддаван имате опция да въведете по-голяма сума и да натиснете бутон Bid Again“.

Много от офертите се случват в последните няколко минути и секунди, така че тогава е желателно да сте онлайн и да рефрешвате страницата за да сте сигурни, че сте с най-високата цена. Ако сте спечелили търга ще получите уведомителен имейл и ще трябва да заплатите стоката.

Купуване на продукт с опцията „Buy It Now“

 5  Ако искате да закупите продукт веднага с опцията Buy It Now“, кликнете върху бутона и ще бъдете отведени на страницата за плащане.

Това е много полезна опция ако сте доволни от цената на предлагания продукт и не ви се занимава с търгове. На новата страница ще бъдете помолени да въведете данните за плащане в PayPal, по този начин продавачът не може да получи информация за банковата ви карта. Ако имате регистрация в PayPal просто влезте в акаунта си за да извършите плащането.

Ако нямате акаунт прочетете статията „Как да направя регистрация в PayPal“. Когато сте сигурни, че искате да платите за стоката, кликнете върху „Confirm Payment“ и покупката е извършена.

Веднага след това ще получите потвърдителен имейл за плащането в пощенската кутия от акаунта в PayPal. Повечето артикули закупени от eBay със системата за разплащане PayPal имат защита на купувача, така че ако стоката не пристигне парите могат да ви бъдат върнати.

Публикуване на коментар

2 Коментари

  1. Анонименянуари 31, 2020

    На най-интересното, статията свърши. Как да съобщя на продавача, че съм получил стоката? Как да отворя диспут, ако не съм я получил?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, хубаво е преди да купите стока да се свържете с продавача и да се уточните за да няма неприятни изненади. След като получите стоката можете отново, чрез контакт да му пишете, че всичко е ОК или имате претенции. Ако не се разберете имате възможност разбира се да отворите диспут от контролния панел, като намерите продукта за който се отнася.

      Изтриване

Ако статията Ви е харесала споделете я или напишете коментар, ние ще ви отговорим.

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)