Как да слушам безплатно българско онлайн радио с Windows и Android

Радиото е безжичен пренос на електромагнитни сигнали през атмосферата или свободното пространство. Най-голямото използване на радио вълните е пренос на информация под формата на звук, като системно се променя тяхната особеност, като амплитуда, честота и фаза. Информацията в радио вълните може да бъде извлечена и трансформирана обратно в първоначалния й вид. Радио се нарича също апарата, който приема радиовълните. Според това дали приема или предава сигнал се нарича радиоприемник или радиопредавател. Радио системите се нуждаят от антена, която може да се използва, както за предаване, така и за приемане на радиовълните. Днес радиото приема много форми, включително и безжичните мрежи и мобилните комуникации от всички видове, както и радиоразпръскването. Преди появата на телевизията по радиото освен новини и музика са звучали драми, комедии, вариетета и много други форми на забавление.

Интернет радио


С навлизането на Интернет, радиото продължава да се развива и да достига до все по-голяма аудитория. Интернет радиото (познато още като web radio, net radio, streaming radio, онлайн радио и др.) е аудио услуга предавана изцяло чрез Интернет. Онлайн радиото включва стрийминг медия представяйки на слушателите непрекъснат аудио поток, като обикновено не може да се спира на пауза или да се връща назад, което много прилича на  традиционното излъчване на онлайн телевизията. Онлайн радио услугите включват новини, спорт, публицистични предавания, прогнозата за времето, както и различни жанрове музика, всъщност всеки вид предаване, който се среща при традиционното радио разпръскване. Много онлайн радио излъчвания са свързани със съответната наземна радиостанция или радио мрежа и излъчват в реално време. Онлайн радиото е подходящо за потребители с добър Интернет, които имат проблем с обхвата на традиционното ефирно радио.

Как да слушам безплатно българско онлайн радио с Windows


Windows все още е най-популярната операционна система. Най-лесният начин да слушате онлайн радио на операционна система Windows е да направите това през вашия Браузър, като   разбира се ще трябва да имате и добра Интернет връзка. За целта трябва да имате инсталирани няколко медия плеъри, които поддържат стрийминг на аудио.

  • Първият и най-важният от всичките е Adobe Flash Player. Най-голям процент от онлайн радиостанциите ползват точно този плеър за да излъчват своята програма в уеб пространството. С него освен да слушате онлайн радио ще можете да гледате и видео клипове от най-популярните сайтове, като YouTube. За да разберете как да конфигурирате този важен софтуер  прочетете статията „Как да инсталирам Adobe Flash Player“.
  • Някои от онлайн радиостанциите предлагат на своите потребители няколко варианта с различно качество за слушане на техните програми. За да се възползвате от тази екстра трябва да инсталирате безплатния медия плеър VLC.
  • Друг важен плеър за слушане на онлайн радио е Windows Media Player, като потребителите използващи браузъра Mozilla ще трябва да инсталират „Windows Media Player Firefox Plugin“.

След като приключите с инсталирането на нужния софтуер за слушане на безплатно българско онлайн радио на операционна система Windows потърсете в Google любимото си радио. Почти всички популярни радиостанции предлагат вариант за слушане на тяхната програма онлайн през техния официален сайт. Можете да се възползвате разбира се и от услугите на „РАДИОТО“ полезен блог - каталог на българските радиостанции излъчващи онлайн. Излъчващите онлайн радиостанции са групирани на едно място, разпределени по категории новини, поп музика, поп фолк, рок, алтернативна и други стилове музика.

Как да слушам безплатно българско онлайн радио с Android


Едва ли има човек който не знае какво е Android, повечето смартфони, фаблети и таблети са с инсталирана тази операционна система. Най-популярните радиостанции имат разработени приложения чрез които можете да ги слушате на устройство с операционна система Android. Разбира се всяко инсталирано приложение на вашето устройство „изяжда“ част от неговата RAM памет, което не е особено практично. Може би по-добрият вариант за слушане на българско онлайн радио е през браузъра на вашия смартфон или таблет. За тази цел трябва да имате инсталиран Adobe Flash Player на вашето Android устройство. Ако плеърът не е инсталиран можете да го изтеглите от сайта на Adobe от страницата с архивите. Архивите на софтуера се намират в долната част на страницата и са разпределени в групи за различните версии на Android, намерете и изтеглете подходящия за вашето устройство. Преди да инсталирате Adobe Flash Player, трябва от настройките на вашето устройство да разрешите добавяне на приложения от „Неизвестни източници“. За Android (2.х) влезте в Настройки / Приложение / Неизвестни източници, за версия (4.0.х) - Настройки / Още / Защита / Неизвестни източници. Инсталирането на Adobe Flash Player е като на всяко друго приложение, след края на процеса ще можете да слушате българско онлайн радио през браузъра на вашето устройство. През браузъра на смартфона или таблета можете да потърсите в Google любимата си радиостанция или да се възползвате от сайтове каталози, като „РАДИОТО“, където са събрани на едно място всички онлайн радиа.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ТОП 5 на най-добрата безплатна програма за записване на дискове CD-DVD 2019

ТОП 5 на най-добрия безплатен онлайн PDF редактор на текст 2019

Как да проверя дали домейна на сайта ми е наказан и е в черния списък на Google

ТОП 5 безплатен онлайн редактор на снимки 2019

Как да изтрия напълно регистрацията и акаунта си във Facebook